Yeni Merkel hükümeti silah satışına hızlı başladı!

Yeni Merkel hükümeti silah satışına hızlı başladı ve Yemen’deki savaşta yer alan Suudi Arabistan’a 8 askeri devriye botun satışına yeşil

Almanya’da Hıristiyan demokratlar/sosyal demokratlar hükümetler, kriz bölgelerine milyarlarca Euro değerindeki silah satışlarına onay vermesiyle biliniyor. Özellikle Sosyal Demokrat Parti (SPD) üyesi Sigmar Gabriel’in dışişleri ve maliye bakanlığı sırasında Almanya’nın silah satışı en üst seviyeye çıkmıştı.

Angela Merkel’in liderliğindeki Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU)’nun SPD ile bir kez daha kurduğu büyük koalisyon hükümeti, silah satışlarının hassasiyetle yapılacağını bildirmişti. 15 Mart 2018 günü iş başı yapan dördüncü Merkel hükümetinin koalisyon anlaşmasında özellikle Suudi Arabistan'la silah ticareti konusunda şu ifadeye yer vermişti: "Federal hükümet Yemen'deki savaşta yer alan ülkelere silah ihracatını onaylamayacağını" öngörüyor.

Ancak Merkel hükümetinin bu sözlerini unutarak daha ilk haftasında silah satışlarına kaldığı yerden devam ettiği ortaya çıktı. Alman basınına sızan Maliye Bakanı Peter Altmaier imzalı belgeye göre federal hükümet Suudi Arabistan’a 8 askeri devriye botun satılmasına onay verdi.

Merkel hükümetinin silah satışları konusunda verdiği sözleri tutmamasına muhalefet cephesi sert şekilde eleştirdi. Yeşiller Partisi’nin savunma uzmanı Agnieszka Brugger “Hükümet anlaşmasında yer alan ifadelerin önemli olmadığını anladık” diye konuştu.

YEMEN’DEKİ SAVAŞIN SİLAHLARI DA ALMANYA’DAN!

Arap dünyasının en yoksul ülkesi olan Yemen üç yıldır ağır bir savaş içerisinde bulunuyor. Suudi Arabistan 2015 yılından bu yana 9 Arap ülkesinin ittifakıyla Yemen’de iktidarı ele geçirmek isteyen İran destekli Şii Husilere karşı savaş yürütüyor. Türk devletinin Efrîn’de yürüttüğü soykırım savaşında Alman silahlarının kullanılmasına benzer bir durum Yemen’de de yaşanıyor.

Geçtiğimiz Ocak ayında 2014- 2017 yılları arasında Merkel hükümetinin özel iznini gerektiren silah satışlarının değeri 25 milyar Euro’yu bulmuştu. Almanya’nın en büyük müşterileri ise Yemen'deki savaşa aktif olarak katılan ülkeler. Bunların başında gelen Mısır ile şimdiye kadar yüzde 77'lik artışla 1,36 milyar Euro'luk silah anlaşması yapıldı.

Eleştirilerin hedefinde olması nedeniyle Suudi Arabistan ile geçtiğimiz yıl yapılan satışlar yarı yarıya azalarak 254 milyon Euro'ya gerilemişti. Ancak Yemen’deki savaşa katılan bir başka ülke Birleşik Arap Emirlikleri silah alımlarını dörtte bir arttırarak 213 milyon Euro’ya çıkardı.

Türk devletinin 20 Ocak günü Efrîn’e yönelik başlattığı saldırı ve işgalin ardından dönemin dışişleri Gabriel Türkiye'ye yapılan sevkiyatın durdurulduğunu, Ankara ile silah satışlarına yeni hükümetin karar vereceğini söylemişti. Ancak bu açıklamaya rağmen Efrîn saldırısının sürdüğü Ocak ve Şubat ayları arasında Türkiye’ye 9 milyon 700 bin Euro değerinde 34 ayrı silah ihracatı yapılmasına onay verildiği ortaya çıkmıştı.