Yeni Delhi’de toplu tecavüz davası: 4 erkek idam edilecek

Hindistan adaleti, Yeni Delhi’de bir otobüste kadın bir öğrenciye yapılan toplu tecavüze ilişkin davada, dört kişiye ilişkin üç kez ertelediği infaz kararını 20 Mart olarak sabitledi.

Başkentte bir mahkeme, Tihar cezaevinde bulunan Mukesh Singh, Vinay Sharma, Pawan Gupta ve Akshay Thakur isimli kişilerin 20 Mart günü saat 05.30’da idam edileceğini açıkladı.

İnfazlar daha önce 22 Şubat’ta öngörülmüştü ancak son dakikada üç kez ertelendi. Zira mahkum edilenlerin halen itiraz hakları vardı.

Birlikte infaz edilmesi gereken dört mahkum, infazı geciktirmek için tek tek sırayla itirazlarda bulunuyordu. Tümünün başkanlık affı için yaptığı başvurular reddedildi.

Kurbanın annesi, Press Trust of India ajansına yaptığı açıklamada “İdam edilmedikleri sürece mücadele sürecek” dedi.

Yeni Delhi’de 16 Aralık 2012 tarihinde 23 yaşındaki genç bir kadın öğrenci otobüste toplu tecavüze uğramış, ağır yaralanarak hayatını kaybetmişti. Bu tecavüz şok etkisi yaratarak, gösterilen tepkiler toplumda kadına yönelik muamele, cinsel saldırılar ve adalet mekanizmasındaki sessizliği sarsmıştı. Ülke genelinde büyük eylemler yapılmasından sonra, yetkililer de cinsel saldırılara ilişkin yasayı sertleştirmiş ve bu konuda adalete taşınan prosedürlerin hızlandırılması kararını almıştı.

Polisin yakaladığı altı şüpheli arasında, tecavüze öncülük eden kişi cezaevinde öldü. Resmi kayıtlara intihar olarak geçti. Olayın yaşandığı sırada henüz çocuk yaşta olan bir kişi, yaşından dolayı ceza indiriminden yararlandı ve üç yıl sonra serbest bırakıldı.

Hindistan nadiren idam cezalarına başvuruyor, cezalar genellikle ömür boyu hapse çevriliyor. Daha çok sembolik idamlar gerçekleştiren ülkede en son 2015 yılında idam yaşanmıştı.