Yemen krizi: Husiler stratejik bir kenti ele geçirdi

Yemen’de Husi isyancıları, ülkenin kuzeyinde stratejik bir kentin kontrolünü gele geçirdi.

Yerel askeri kaynaklar, Husilerin hükümet yanlısı güçlerle şiddetli çatışmaların ardından El Cevf vilayetinin merkezi şehri olan El Hazm kentinin kontrolünü ele geçirdiğini bildirdi. Hükümet güçlerinin komşu Marb vilayetine çekildiği belirtildi.

El Cevf vilayetinin büyük bölümü zaten Şii Husilerin denetiminde bulunuyordu. Ancak Suudi Arabistan sınırına 150 kilometre mesafedeki El Hazm, hükümet güçlerinin kontrolündeydi.

Askeri kaynaklar ayrıca hükümet yanlısı en az 30 savaşçının son iki günlük çatışmalarda öldüğünü bildiriyor. Bunlar arasında rütbelilerin de olduğu kaydediliyor. Husilerin cephesinde de onlarca ölünün olduğu yönünde bilgiler var. Ancak net bir sayı verilmedi.

AFP’ye göre Sana Stratejik Araştırmalar Merkezi Müdürü Macid El Madhaci, “El Cevf vilayetinin merkezi kentinin kontrol altına alınması savaşın seyrini tamamen değiştirebilir. Husiler, istisnai bir ilerleme sağladı ve dengeyi değiştiriyor” dedi.

Husiler merkezdeki komşu Marib vilayetini de çembere almış durumda. Hükümet kontrolündeki bu bölge petrol bakımından zengin bir bölge olarak biliniyor.

Madhaci’ye göre El Hazm’ın alınması ayrıca başkent Sana ile kuzeydeki Saada arasında ikmal yollarının güvenceye alınmasını sağlıyor.

Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu, 2015 yılından bu yana İran destekli Husilerle savaşıyor. Husiler 2014 yılında ülkedeki rejimi yıkarak, ülkenin kuzeyindeki geniş bölgeleri denetim altına aldı. Bunlar arasında başkent Sana da yer alıyor. Suudi Arabistan ve ittifakları ise Husilerle savaşarak, İran’ın etkisine karşı koymaya çalışıyor. Bu savaş nedeniyle Yemen’de dünyanın en ağır insani krizi yaşanıyor. Savaşta onbinlerce kişi hayatını kaybederken, BM’ye göre nüfusun üçte ikinden fazlası, diğer bir ifadeyle 24,1 milyon kişi yardıma ihtiyaç duyuyor.