Yemen’de savaşın üçüncü yıldönümünde dev gösteri

Yemen’de Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu’nun müdahalesiyle derinleşen savaşın üçüncü yıldönümünde onbinlerce Husi yanlısı Sana’da sokaklara çıktı.

Başkent Sana’daki Sabyin meydanı sabah saatlerinden itibaren doldu. Marşların aralıksız çaldığı meydanda, Amerika, Yahudi ve Hristiyan karşıtı sloganlar atıldı. Gösterden önce gece saatlerinde Husi isyancıları Suudi topraklarına doğru yedi balistik füze atışı yaptı. Füzeler Suudi hava sistemi tarafından yakalanıp imha edildi ancak parçalarının başkent Riyad’a düşmesi sonucu bir kişi öldü, iki kişi de yaralandı.

Başkentteki gösteri “saldırıya karşı direniş” başlığı altında organize edildi. Husilerin lideri Abdul Malik El Husi, Pazar akşamı Yemenlilere hitaben yaptığı konuşmada “direniş” temasını işlerken, Yemenlilerin daha fazla bedel ödemeye hazır olduğunu söyledi.

26 Mart 2015 tarihinde Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve ittifakları, Abd Rabbu Mansur El Hadi iktidarını yeniden kurmak için İran destekli olmakla suçlanan Husi milislerine müdahale etti. Müdahaleden bir ay önce Husiler, başkent Sana’yı kontrollerine almıştı. Müdahaleyle birlikte savaş derinleşti.

Üç yıl içerisinde 10 binden fazla kişi hayatını kaybetti, en az 53 bin kişi yaralandı. Bu bilançonun yanısıra, Yemen’de dünyanın en ağır insanlık krizlerinden bir yaşandı. Nüfusun büyük çoğunluğu açlıkla mücadele ederken, kolera ve difteri salgını binlerce kişinin hayatına mal oldu. Çözüm yönündeki tüm çabalar da bugüne kadar başarısız oldu.