Yemen’de iki aylık ateşkes yürürlüğe girdi

Yemen’de savaşan taraflar arasında iki aylık bir ateşkes yürürlüğe girdi.

Birleşmiş Milletler elçisi Hans Grundberg, cumartesi saat 19.00’da iki aylık ateşkesin yürürlüğe girdiğini bildirdi. Grundberg, “Bu akşamdan (Cumartesi akşamı) itibaren tüm hava, deniz ve karar saldırılarının durması gerekiyor” dedi.

Savaş İran destekli Husiler ile Suudi Arabistan’ın başını çektiği Arap Koalisyonu’nun desteklediği hükümet güçleri arasında yaşanıyor.

Ramazan ayının ilk gününe denk gelen ateşkes kapsamında, 18 petrol gemisinin batıdaki Hudeyde limanına girişine izin verilecek, başkent Sana’ya iki ticari uçuşun gerçekleşmesi mümkün olacak.

Yemen’in hava sahası ve deniz yolları Arap Koalisyonu’nun kontrolü altında bulunuyor. Sadece BM’ye bağlı uçuşların başkent Sana’ya inişine izin veriliyor. Husiler bu nedenle “abluka” yaşandığı tepkisinde bulunuyor. Sana ile Hudeyde limanları Husilerin denetiminde bulunuyor. Limanlar insani yardımın ulaştırılması için hayati önemde.

Grundberg, Husi ve Arap Koalisyonu temsilcileri arasında, sivillerin serbest hareket etmesi amacıyla özellikle güney batıdaki Taiz yollarının açılmasını konuşmak için bir görüşme gerçekleştireceğini belirtti. Taiz kenti hükümet güçlerinin kontrolünde bulunuyor ancak 2016 yılından bu yana kuşatma altında.

BM elçisine "Bu girişimin başarısı, savaşan tarafların ateşkesi uygulamaya ve planlanan insani önlemleri uygulamaya istekli olmalarına bağlı olacaktır" dedi.

Elçi, "Taraflar tarafından alenen sergilenen iyi niyetin, medyada yer alan kışkırtıcı ve nefret söyleminde uzun vadeli gerilimi düşürmeye dönüşeceğini umuyorum" dedi.

2014’te başkent Sana’nın Husilerin denetimine geçmesi ardından yıkıcı bir savaş başladı. Bir tarafta Suudi Arabistan destekli hükümet güçleri, diğer tarafta İran destekli Husiler var.

Birleşmiş Milletler’e göre 227 bini su kıtlığı, açlık ve hastalıklar gibi çatışmanın dolaylı sonuçlarından olmak 380 bin dolayında kişi bu savaşta öldü. Yemen’de mevcut durumda dünyanın en ağır insanlık krizi yaşanıyor.

Ekim 2020’de bir açıklama yapan Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu Unicef’e göre Yemen’de iç savaşın başından bu yana 10 bin çocuk öldürüldü ya da yaralandı. Yemen’de her beş çocuktan dördünün insani yardıma ihtiyacı olduğunu kaydetti. Bu da 11 milyon çocuk anlamına geliyor.