Yemen’de Husiler stratejik bir noktayı ele geçirdi

Yemen’de Şii Husi isyancıları, başkent Sana’nın doğusundaki önemli bir otoyolun kontrolünü ele geçirdi.

İran destekli Yemenli Husiler, başkentin kuzey ve doğusunda hükümet güçlerine karşı operasyonlarını sürdürüyor.

Şiddetli çatışmaların sonucunda başkenti, doğudaki Marib ve kuzeydeki El-Cevf bölgelerine bağlayan otoyolun kontrolü Husilerin eline geçti.

BM GÜVENLİK KONSEYİ TOPLANACAK

Son on gündür çatışmaların yeniden başlaması nedeniyle Birleşik Krallık, BM Güvenlik Konseyi’nden acil toplandı istedi. Konsey’in bu Salı günü saat 15.00’ten itibaren toplanması bekleniyor. Toplantı basına kapalı yapılacak. Ortak bir karar tasarısının da kabul edilebileceği belirtiliyor. Toplantıda özellikle BM’nin Yemen elçisi Martin Griffiths’in videokonferans yoluyla duruma ilişkin 15 üye ülkeyi bilgilendirmesi bekleniyor.

EL-CEVF VİLAYETİNİN BAŞKENTİ HEDEFTE

Aylarca süren göreceli sükunetin ardından 17 Ocak’tan itibaren Sana’nın doğusunda çatışmalar yeniden başladı.

AFP’ye konuşan askeri bir kaynak, “Hüsiler şimdi El-Cevf vilayetinin başkenti Hazm’ın batısı ve kuzeyinde ilerleyerek, kenti almak istiyor. Başka bir askeri kaynak, Husilerin Pazartesi günü El-Cevf başkentine beş kilometre mesafede olduğuna dikkat çekti.

El-Cevf vilayetinin büyük bölümü Husilerin elinde bulunuyor, ancak merkezi şehri halen hükümetin kontrolünde.

Marib bölgesi de kısmen Husilerin kontrolünde. Sana’nın 170 kilometre doğusundaki vilayetin aynı isimli başkenti ise hükümet güçlerinin denetiminde bulunuyor.

ONLARCA ÖLÜ VAR

Son 48 saat içerisinde yaşanan çatışmalarda her iki taraftan onlarca kişinin öldüğü ve yaralandığı belirtiliyor. Ancak bu konuda net bir bilanço henüz verilmedi.

Cuma günü, Suudi Arabistan destekli hükümet Husilerin ilerleyişini kabul ederek, birliklerinin Sana’nın doğusundaki bazı noktalardan taktik çekilme yaptığını savundu.

Uluslararası Kriz Grubu (Crisis Group), yaşanan çatışmaların savaşa son verme çabalarını bitirmeye yönelik yıkıcı etkileri olabileceği konusunda uyardı.

Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu, 2015 yılından bu yana İran destekli Husilerle savaşıyor. Husiler 2014 yılında ülkedeki rejimi yıkarak, ülkenin kuzeyindeki geniş bölgeleri denetim altına aldı. Bunlar arasında başkent Sana da yer alıyor. Suudi Arabistan ve ittifakları ise Husilerle savaşarak, İran’ın etkisine karşı koymaya çalışıyor. Bu savaş nedeniyle Yemen’de dünyanın en ağır insani krizi yaşanıyor.