Yemen'de hava saldırılarında en az 70 kişi öldü, internet kesildi

Suudi Arabistan öncülüğünde cezaevine düzenlenen hava saldırısında 70 kişi yaşamını yitirdi, en az 200 kişi yaralandı. Ölü ve yaralı sayısının önümüzdeki saatlerde artacağı belirtiliyor.

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Cuma günü Yemen’de bir gözaltı merkezine düzenlenen hava saldırısında en az 70 kişinin öldüğünü ve 200’den fazla kişinin yaralandığını söyledi. 

Ağ kesintilerini takip eden bir kuruluş olan NetBlocks'a göre, Cuma günü erken saatlerde bir başka hava saldırısı, stratejik liman kenti Hudeyde'deki bir telekomünikasyon binasına çarptı ve ülke çapında internet kesintisine neden oldu. Save the Children, bu saldırıda bir futbol sahasında oynayan en az üç çocuğun öldüğünü söyledi.

Norveç Mülteci Konseyi, Cuma akşamı itibarıyla devam eden internet kesintisinin yardım dağıtımını etkileyeceğini söyledi.

Yemen'in çoğunu kontrol eden İran destekli Husi isyancılar, saldırılar için Suudi liderliğindeki koalisyonu suçladı. 

SAVAŞIN YIPRATTIĞI ULUS

Saldırı, İran destekli Husilerin, hafta başlarında Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti içinde bir insansız hava aracı ve füze saldırısını üstlendiğini iddia etmesinin ardından geldi. 

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri liderliğindeki bir koalisyon , Husiler tarafından devrildikten sonra Yemen'in uluslararası kabul görmüş hükümetini yeniden kurmak için 2015 yılında bir saldırı başlattı. 

Koalisyon, bu hafta başlarında BAE’nin başkenti Abu Dabi’de bir Husi füzesi ve insansız hava aracı saldırısının ardından saldırılarını yoğunlaştırdı .

Husilerin yönettiği medya kuruluşu Al Masirah, Cuma günü Yemen'in kuzeyindeki Sa'ada kentindeki gözaltı merkezi grevinin ardından enkaz altındaki insanların grafik videosunu gösterdi. 

MSF'nin Yemen'deki misyonunun başkanı Ahmed Mahat, aldığı bilgilere göre, hava saldırısı mahallinde hala çok sayıda ceset, çok sayıda kayıp insan olduğunu söyledi.

Mahat, Sa'ada'daki MSF destekli bir hastanenin yaralıların akınına uğradığını ve daha fazlasını alamayacağını söyledi. MSF'ye göre şehirdeki diğer iki hastane de çok sayıda yaralı aldı.

Birden fazla yardım görevlisi CNN'e verdiği demeçte, uluslararası yardım gruplarının internet kesintisi nedeniyle grevle ilgili ayrıntıları toplamak için mücadele ettiğini söyledi.

Suudi liderliğindeki koalisyon, telekomünikasyon binasına veya gözaltı merkezine yapılan saldırılar hakkında yorum yapmadı, ancak bugün yaptığı açıklamada, Hudeyde limanını vurduğunu ve "[Husilerin"] deniz korsanlığı ve organize suç mağaralarından birini devirdiğini söyledi. "

Suudi devlete ait SPA, koalisyonun Cuma günü başkent Sanaa'daki "askeri hedeflere" saldırdığını ve operasyonu "düşmanca saldırı tehdidine yanıt olarak" düzenlediğini iddia ettiğini söyledi.