Yemen’de 11 bini aşkın çocuk öldürüldü ya da yaralandı

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu (UNICEF), Yemen’de 2015 yılından bu yana 11 bini aşkın çocuğun öldüğü, sakatlandığı veya yaralandığını, yaklaşık 4 bin çocuğun da savaşa katıldığını belirtti.

UNICEF tarafından yapılan açıklamaya göre 11 bin 19 çocuktan 3 bin 774’ü öldürüldü.

Bir önceki bilançoda 10 bin 200 çocuğun öldürüldüğü, yaralandığı ya da sakatlandığı belirtilmişti.

Yeni bilanço Mart 2015 ile 30 Eylül 2022 arasını kapsarken, sadece UNICEF tarafından doğrulanan vakaları hesaba katıyor. UNICEF, gerçek bilançonun çok daha yüksek olabileceğine vurgu yaptı.

Sözkonusu tarihler arasında 3 bin 904 erkek çocuğu çatışmalarda yer almak üzere, 91 kız çocuğu ise kontrol noktalarında veya belirli etkinliklerde yer almak üzere silah altına alındı.

UNICEF Genel Müdürü Catherine Russell’a göre ayrıca yüzbinlerce çocuk “önlenebilir hastalıklar veya açlık nedeniyle ölüm tehdidi altında” bulunuyor.

Roussel, Yemen’e insani yardım çağrısını yinelerken, "Yemen çocuklarının iyi bir gelecek şansına sahip olmaları için, çatışmanın tarafları, uluslararası toplum ve nüfuz sahibi herkes, onların korunmalarını ve desteklenmelerini sağlamalıdır" dedi.

UNICEF insani krize yanıt olmak için 484,4 milyon dolara acil ihtiyaçları olduklarını belirtti.

BM Kalkınma Programı ise Kasım 2021’de yaptığı açıklamada 377 bine yakın kişinin savaş ve sonuçları olan açlık, hastalıkla ve su kıtlığı gibi nedenlerle hayatını kaybettiğini belirtmişti.

Ülkede nisan ayında ateşkes ilan edildi ve iki kez uzatıldı. En son ekim ayı başında ateşkesin süresi doldu. Uluslararası toplumun tanıdığı Yemen hükümet ile Husi isyancıları ateşkesi uzatmak için anlaşmaya varamadı.

Ateşkes sona erse de geçen iki içerisinde çatışmalar yeniden başlamadı. Ancak Husilerin petrol terminallerine yönelik bir dizi saldırısı ardından gerilimin tırmanmasından endişe ediliyor.

UNICEF, ekim ve kasım aylarında en az 62 çocuğun hayatını kaybettiğini ifade etti. UNICEF Genel Müdürü Catherine Russell, "Ateşkesin acilen yenilenmesi, temel insani erişime izin verecek olumlu bir ilk adım olacaktır" çağrısında bulundu.