Washington-Ankara hattında ‘Brunson’ krizi

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye’de tutuklu pastör Andrew Brunsun nedeniyle Ankara’yı yaptırımla tehdit etti. Washington Post gazetesi krizin perde arkasında “takas anlaşması” yattığını yazdı.

Washington Post gazetesinde, dört muhabirin imzasını taşıyan bir haberde ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında bir 'takas' anlaşması olduğu iddia edildi. Gazteye göre 11-12 Temmuz tarihleri arasında Brüksel'deki NATO zirvesinde bu anlaşma yapıldı.

TAKAS ANLAŞMASI

İddiaya göre Brunson'ın serbest kalması karşılığında Trump, İsrail'de tutuklu bulunan Türkiye vatandaşı Ebru Özkan'ın Türkiye'ye dönmesi için aracı oldu.

Bu anlaşma kapsamında Trump’ın Ebru Özkan'ın serbest bırakılması için 14 Temmuz günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu aradığı belirtiliyor.

"Hamas'a para ve kıymetli eşya vermek" suçlamasıyla 11 Haziran'da tutuklanan Özkan, 15 Temmuz'da serbest bırakılmıştı.

25 Temmuz'da ise bu kez, 2 yıldır İzmir'de cezaevinde tutulan Brunson'ın cezası ev hapsine çevrildi.

Ankara’nın bu adımı üzerine ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, kararın “yeterli olmadığı” tepkisinde bulundular.

Washington Post, Trump ile Erdoğan arasında 'öfkeli' bir telefon görüşmesi gerçekleştiğine dikat çekti.

Gazeteye konuşan bir Beyaz Saray yetkilisi, "Türkiye gerçek bir fırsatı kaçırdı. Pastör Brunson pazarlık kozu değildir" dedi.

Gazetenin bu iddiası ardından İngiliz Reuters haber ajansı, olayın Ebru Özkan ile ilgili kısmını İsrailli yetkililere sordu. İsrailli bir yetkili, serbest bırakma talebinin ABD Başkanı Trump’tan geldiğini doğruladı.

Trump, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada Brunson’ın serbest bırakılmaması halinde Türkiye’ye büyük yaptırımda bulunacakları uyarısında bulunmuştu.

ABD BASKIYI ARTTIRACAK

Alman medya kuruluşu DW’nin Türkçe servisine konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı’nın eski müsteşar yardımcısı Amanda Sloat, Trump yönetiminin rahip Brunson’ın serbest bırakılması için Türkiye üzerinde ekonomik baskıyı arttıracağını söyledi. Sloat, “Gerçekten de bu sorunların diplomatik kanallar aracılığıyla çözümü için ABD çaba harcadı. Ama artık sorunlara diplomasi yoluyla çözüm sağlanamaması nedeniyle alternatif yollara bakılıyor ve Almanya ile Rusya’nın yaptığı gibi ekonomik önlemleri devreye sokmak en olası seçenek olarak görünüyor” dedi.