Virüsün yayılma kapasitesi arttı

Çin’de ortaya çıkan virüsü engellemek için kısıtlamalar yayılırken, Batılı ülkeler karantinadaki kentlerden kendi vatandaşlarını çıkarmaya çalışıyor.

Çinli üst düzey sağlık yetkilileri Pazar günü yaptıkları açıklamalarda, virüsün yayılma kapasitesinin güçlendiğini bildirdi. Bu virüsün, 2000’li yıllarda ortaya çıkan ve yüzlerce kişinin ölümüne yol açan Sras virüsü kadar güçlü olmadığı ancak daha kolay yayıldığı belirtiliyor.

Çin Cumhurbaşkanı Şi Cinping de Cumartesi günü yaptığı açıklamada durumun “ağır” olduğunu kabul etmişti.

Virüs Aralık ayında ülkenin merkezindeki Wuhan’da bir pazaryerinde ortaya çıktıktan sonra bir çok kent ve ülkeye yayıldı.

Pazar gece yarısından itibaren Wuhan’ın merkezinde “gerekli olmayan” otomobil ulaşımı yasaklandı. Kenti ıssız hale geldi.

Wuhan ve bölgesi Perşembe gününden beri defakto karantinada bulunuyor. Toplamda 56 milyon kişinin dünya ile bağlantısı kesilmiş durumda.

Çin’de resmi verilere göre virüs vakalarının sayısı 2 bine yaklaşırken, bunlardan 56’sı hayatını kaybetti.

Salgın Avrupa ve Avustralya’ya da ulaştı. En az 12 ülkede virüs vakaları tespit edildi. Kanada’da şüpheli bir vaka ortaya çıkarken, ABD’de doğrulanan vaka sayısı 5’e çıktı. Fransa, Japonya, Malezya, Tayvan, Güney Kore, Vietnam, Nepal ve Singapur’a da virüs yayıldı. ABD ve Fransa, Wuhan’daki vatandaşlarını havayoluyla çıkaracaklarını bildirdi.

Çin yönetiminin Pazar günü açıkladığı tedbirler arasında, yabanı hayvan ticaretinin de geçici olarak yasaklanması var. Çin Hastalıkları Denetim Merkezi, salgının Wuhan’da yabancı hayvanların satıldığı pazaryerinden çıktığı tezinin “yüksek bir ihtimal” olduğunu bildirdi. Pekin yönetimi ayrıca, Çin içerisinde ve yurtdışına organize seyahatleri de yasaklayacak.

Dünya Sağlık Örgütü WHO bünyesinde çalışan Fransız profesör Yazdan Yazdanpanah, virüsün öldürme oranının yüzde 5’in altında olduğunu belirtiyor. Solunum yolları sendromu Sras’ta ölüm oranı yüzde 9,5 olarak kayda geçmişti.

Çinli Halkın Günlüğü gazetesine konuşan Wuhan üniversitesinde bulaşıcı hastalıklar uzmanı Gui Xi’en, virüsün bulaştığı insanların sayısının 8 Şubat dolayında zirve yapabileceğini, sonra da düşeceğini belirtti.