Venezuela’ya ikinci İran petrol gemisi ulaştı

Dünyanın en büyük petrol rezervine sahip olmasına rağmen ağır yakıt sıkıntısı yaşayan Venezuela’ya ikinci bir İran petrol gemisi ulaştı.

Venezuela Petrol Bakanı Tareck El-Aissami, İran petrol gemisinin, Venezuela’nın kuzey batısındaki Falcon eyaletinde yer alan Paraguana rafineri kompleksine ulaştığını doğruladı. El-Aissami, Twitter hesabında geminin fotoğraflarını da paylaştı.

İkinci İran gemisi Pazartesi günü Venezuela kara sularına giriş yapmıştı. Venezuela’nın en büyük, dünyanın da en büyük komplekslerinden biri olan Paraguana’da günde 950 bin varil petrol işlenebiliyor ancak buradaki üretim ülkenin brüt tedarikinin düşmesine paralel olarak düştü.

İran’dan yola çıkan ilk petrol gemisi Pazartesi günü, büyük bir rafinerinin bulunduğu EL Palito’ya ulaşmıştı.

Askeri kaynaklara göre üçüncü bir gemi daha Salı günü Venezuela kara sularına giriş yaptı. Başka iki geminin de gelecek günlerde Venezuela’ya ulaşması bekleniyor.

Venezuela medyasına göre, filo toplam 1,5 milyon varil benzin taşıyor. El Aissami, gemilerin “yakıt, katkı maddesi, yedek parçalar ve rafine etme kapasitesi ile üretimi arttırmaya yönelik başka malzemeler” taşıdığını belirtti.

Venezuela her ne kadar dünyanın bilinen en büyük petrol rezervlerine sahip olasa da, OPEP verilerine göre günde sadece 622 bin varil üretiyor. Bu da on yıl öncesine göre beşte bir oranında bir üretime denk geliyor.

Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro hükümeti, bu durumdan Amerikan yaptırımlarının sorumlu olduğunu belirtiyor. ABD destekli rakibi Juan Guaido çevresi ve bir çok uzman ise hatalı politikalar, yatırım yetersizliği ve yolsuzluğa bağlıyor.

Ülkedeki çöküş, yakıt dağıtımını da ağır etkiledi. İki ayı aşkın bir süredir, tüm ülkede ağır bir kayıt kıtlığı yaşanıyor. Bu durum, koronavirüs salgını nedeniyle ülkede evde kalma kurallarının uygulandığı bir döneme denk geldi.

İran ve Venezuela, ABD’nin ağır yaptırımlar uyguladığı iki ülke olarak dikkat çekiyor. Petrol gemilerinin Venezuela’nın yolunu tutması, İran ile ABD arasında gerilimin tırmandığı bir döneme denk geldi.