Venezuela’da Kurucu Meclis Parlamento’nun yetkilerini devraldı

Sosyalist iktidar ile sağ muhalefet arasındaki krizin devam ettiği Venezuela’da Kurucu Meclis, Parlamento’nun birçok yetkisini devraldı.

Sağcı muhalefetin çoğunlukta olduğu Venezuela Parlamentosu’nu büyük oranda devre dışı bırakacak yeni Kurucu Meclis’in yetkileri tartışmalı bulunuyor.

Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun kararıyla geçtiğimiz ay yapılan seçimlerle kurulan 545 üyeli Kurucu Meclis, yayınlanan bir kararnameyle parlamentonun birçok yetkisini devraldı. Bunlar arasında barışın korunması, güvenlik, egemenlik, sosyo-ekonomik sorunlar, mali konular, devlete ait mülkler ile kamusal haklara ilişkin kanunlar bulunuyor.

KURUCU MECLİS TÜM KAMU ORGANLARININ ÜSTÜNDE

Kararname, Venezuela’daki tüm kamu organlarının ‘Kurucu Meclis’e tabi olduğu’ ibaresini de taşıyor.

Kurucu Meclis Başkanı Delcy Rodriguez, yetki devriyle birlikte ‘düzenin yeniden kurulacağını’ savundu. Rodriguez, bu sayede ‘gücün kötüye kullanılmasının’ önleneceğini de iddia etti.

Rodriguez, bu kararla Parlamento’nun ‘devre dışı kalacağı’ iddiasının doğru olmadığını söylerken, amaçlarının parlamentoyu da daha fazla çalıştırmak olduğunu sözlerine ekledi.

PARLAMENTO YETKİ DEVRİNİ KABUL ETMİYOR

Kurucu Meclis’in yetkilerini devraldığı Venezuela Parlamentosu’ndan yapılan açıklamada ise, kararnamenin kabul edilmediği vurgulandı. Sağ partilerin çoğunluğu oluşturduğu parlamento adına Twitter hesabından yapılan açıklamada, Kurucu Meclis’in anayasaya aykırı olduğu savunuldu.

Açıklamada, Kurucu Meclis’e yönelik kararın ‘yok hükmünde’ olduğu ve icraatlarının ‘yasadışı’ olacağı iddia edildi.

SAĞ MUHALEFETİN SEÇİM ISRARI KANLI GÖSTERİLERLE DEVAM EDİYOR

1998 yılında iktidara gelen ve 2013 yılına kadar görevde kalan Hugo Chavez’den sonra cumhurbaşkanlığına seçilen Nicolas Maduro’ya karşı sağ muhalefetin dış destekli baskısı devam ediyor. 2015 seçimlerinde parlamentoda çoğunluğu kazanan sağ partiler, Venezuela’daki ekonomik krizden Maduro’nun sorumlu olduğunu savunuyor.

Maduro’nun istifa etmesi ve yeni seçimlerin yapılması amacıyla Nisan ayından bu yana düzenlenen gösterilerde çok sayıda karanlık saldırı meydana gelmişti. Olaylarda şimdiye kadar 130’a yakın kişi yaşamını yitirdi.

Ülkede normal şartlarda seçimlerin 2018 yılında yapılması gerekiyor.