Venezuela’da kriz: Yüzde 1 milyon enflasyon olabilir

Petrol fiyatlarının düşüşüyle son yıllarda büyük bir ekonomik krizde olan Venezuela’da yıl sonuna kadar enflasyonun yüzde milyona ulaşabileceği iddia edildi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yayınlaan Latin Amerika öngörülerinde ekonomik krizle boğuşan ve siyasi istikrarsızlığın tavan yaptığı Venezuela’ya da yer verildi.

Venezuela’daki durumun Almanya’nın 1923’te veya Zimbabwe’nin 2000’lerin başında yaşadığı ekonomik krizlere benzediği kaydedilen raporda, enflasyon oranının yüzde 800 bin ile 1,2 milyon arasında olabileceğine dikkat çekildi. Rapora göre, Venezuela ekonomisi bu yıl sonuna kadar yüzde 18 kadar küçülecek.  

Ülkedeki ekonomik krizin komşu ülkeler Brezilya ve Kolombiya’ya da etki ettiği kaydedilen raporda, yüz binlerce kişinin bu ülkelere göç etmesi örnek gösterildi.

Hugo Chavez’in ölümü ardından 2013 başında cumhurbaşkanlığına seçilen Nicolas Maduro yönetimi, 2014’de petrol fiyatlarının düşmesiyle birlikte ekonomik krizle karşı karşıya kalmıştı. Sağ muhalefetin krizden sorumlu tutmasına rağmen Maduro, erken seçimler yerine geçtiğimiz yıl ‘Kurucu Meclis’ adı altında olağanüstü yetkillerle donatılmış bir meclis oluşturarak, muhalefetin çoğunlukta olduğu parlamentoyu by-pass etmişti.

Kriz nedeniyle Venezuela’da gıda, ilaç ve enerji gibi alanlarda ciddi bir yokluk yaşanıyor. Yüz binlerce kişi ise ülkeyi terk etmek zorunda kaldı.