Venezuela ABD'yi 'faşist darbe' talimatı vermekle suçladı

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro yönetimi, askeri ayaklanmanın bastırılması ardından yaptığı açıklamada, ABD’yi “faşist darbe” talimatı vermekle suçladı.

Maduro, televizyon konuşmasında, Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza’da ABD ile ilişkileri tamamen gözden geçirmesini istedi.

Bu açıklamadan bir kaç saat önce İletişim Bakanı Jorge Rodriguez, ABD Başkan Yardımcısı Mike Penc’in “teröristlere” bu Çarşamba günü öngörülen protesto eylemlerinde şiddeti provoke etme talimatı verdiğini söyledi.

Muhalefet, Maduro hükümetine karşı Çarşamba günü sokaklara çıkma çağrısında bulunmuştu. Pazar günü de bir grup asker, halkı ayaklanmaya çağırmıştı.

SİLAHLAR ÇALINDI, EYLEMLERDE KULLANILACAK!

İletişim Bakanı’na göre Pazartesi günü tutuklanan 27 asker, çaldıkları bir kısım silahı muhalefet bünyesindeki eylemcilere teslim etti. Rodriguez, protesto eylemi sırasında yaralanma veya ölümlere yol açabilecek şiddeti kışkırtmak için böyle bir girişimde bulunulduğunu belirtti.

İletişim Bakanı, silahların verildiği bu kişileri “terörist Voluntad Popular hücresine ait siviller” olarak gösterdi. Voluntad Popular, tutuklanan Leopoldo Lopez ve Parlamento Başkanı Juan Guaido’nun partisi olarak biliniyor.

Bakan’ın açıkladığı plana göre, sözkonusu kişiler askeri üniforma giyerek, eylemcilere ateş etmeyi öngörüyor.

ABD BAŞKAN YARDIMCISI PROVOKASYON TALİMATI VERDİ!

Rodriguez, “Neden? Mike Pence’in talimatlarına uymak için” diyerek, Pence’in Salı günü muhalefetin eylem çağrısı ile dayanışmasını ifade eden açıklamasını ima etti. ABD destekli muhalefet, bir geçiş hükümeti ve özgür seçimler istediklerini iddia ediyor.

Venezuela İletişim Bakanı, isyancı askerler tarafından 51 silahın çalındığını ve sadece 11’inin geri alındığını söyledi. Bakan, bu silahların eyleme katılanlara karşı kullanılacağını yineledi.

TALİMATLARI PENCE VERDİ!

Maduro’nun yardımcısı Delcy Rodriguez de ABD Başkan Yardımcısı’nı hedef alarak, Penc’in “açık bir şekilde darbe çağrısı yaparak, yarın Venezuela’da nelerin yaşanması gerektiği konusunda talimatlar vererek, Venezuela’yı yönetme” iddiasında bulunduğunu söyledi.

Delcy Rodriguez, “Yankee go home, vatanın içişlerine karışmanıza izin vermeyeceğiz” dedi.

Bir grup askerin son darbe girişimi, muhalefetin geçiş hükümeti ve özgür seçim talep etmek için Çarşamba günü eylem yapma çağrısı ardından gerçekleşmişti. Bu protestoların 2017 yılında, 125 kişinin öldüğü eylemlerden sonra ilk önemli eylemler olması bekleniyor.

Venezuela’da son haftalarda Maduro’ya karşı hamleler yeniden güçlendi. Muhalefetin çoğunlukta olduğu Parlamento, 10 Ocak’ta ikinci kez devlet başkanlığı görevine oturan Maduro’yu gayrı meşru olarak ilan etti. Aynı muhalefet geçen yıl 20 Mayıs’taki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçlarını reddediyor. Seçim sonuçları bir çok ülke tarafından kabul edilmedi. Bu güçlerin başında ABD, Avrupa Birliği ve bir çok Latin Amerika ülkesi yer alıyor.

Maduro’ya karşı 4 Ağustos 2018’de de drone ile saldırı girişiminde bulunulmuştu. 2018’te toplam 180 asker, hükümete karşı komplo suçlamasıyla tutuklandı. Aynı yıl içerisinde 4.300’ü aşkın askerin ordudan ayrıldığı bildiriliyor.