Ukrayna krizinde diplomatik çabalar gerilimi yatıştırmadı

Ukrayna krizinde “savaş çanları” çalarken, Batılılar ile Rusya arasındaki diplomatik görüşmeler de gerilimi yatıştırma konusunda başarısız oldu.

ABD yönetimi haftalardır her an bir işgal olabileceğini iddia ediyor. Washington geçen cuma günü de Rusya’nın Ukrayna’yı “her an” işgal etme riski olduğunda ısrar etti.

Rusya mevcut durumda Ukrayna sınırına yakın bölgelerde 100 bini aşkın asker konuşlandırmış durumda. Rus ayrıca Belarus ve Karadeniz’de tatbikatlar yürüterek defakto olarak Ukrayna’yı kuşatmaya alıyor.

ABD Başkanı Joe Biden, cumartesi günü Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmede bir işgal yaşanması halinde Rusya için “hızlı ve sert” sonuçlarının olacağı uyarısında bulundu.

Putin’in diplomatik danışmanı Yuri Ushakov, “Histeri zirveye ulaştı” tepkisinde bulundu.

Ushakov, Putin ve Biden’ın “her düzeyde temasları sürdürme konusunda anlaştığını” sözlerine ekledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de Cumartesi Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile yaptığı görüşmede, savaş bahanesi yaratmak için bir “Rus provokasyonu” gelişebileceği uyarısında bulundu.

Moskova ise başından bu yana işgal niyeti olmadığını savunurken, NATO’nun genişleme niyetinden, Batılıların ise Ukrayna’ya destekten vazgeçmesini istiyor. Rusya, Ukrayna’yı kendi nüfuz alanının bir parçası olarak görüyor.

Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yaptığı görüşmede komşusu Ukrayna’ya büyük ölçekte modern silahların verilmesine tepki göstermişti.

Bu arada Ukrayna’daki vatandaşlarını çıkmaya çağıran ülkelerin sayısı arttı.  ABD, Almanya, İtalya, Birleşik Krallık, Hollanda, Kanada, Norveç, Avustralya, Japonya ve İsrail bunlar arasında.

Havayolu şirketi KLM de yeni bir emre kadar Ukrayna’ya uçuşlarını askıya aldı.

Moskova da rakip tarafların “provokasyonundan” endişe duyduklarını belirterek, Ukrayna’daki diplomatik personelinin bir kısmını çekti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelensky ABD’nin açıklamalarını “çok alarm verici” bularak eleştirdi.

Zelensky, olası bir saldırıya ilişkin “Tüm bu bilgiler panik yaratmaktan başka bir işe yaramıyor ve bize yardım etmiyor” dedi.

Kiev’de de cumartesi günü binlerce kişi sokaklara çıkarak paniğe geçit vermeyeceklerini belirtti.

Batılılar, bu krizi Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana Avrupa’daki en tehlikeli kriz olarak değerlendiriliyor.

Beyaz Saray’ın ortaya koyduğu savaş senaryosuna göre Rusya hava saldırıları ve füze atışlarında bulunabilir ve Kiev’e hücum edebilir.