Ukrayna’daki savaşın diğer yüzü: Elektromanyetik savaş

Ukrayna savaşı, kullanılan gizemli silahlar nedeniyle “elektromanyetik savaş” da adlandırılıyor.

Her savaş yeni silahların denendiği bir alan olarak kullanılıyor.  Ukrayna savaşında, istihbarat elde etmek, karşı gücün iletişimini aksatmak, füzeleri önlemek veya dronlara karşı mücadele etmek için giderek daha karmaşık silahlar devreye giriyor.

Bu savaşta kullanılan silahlar tüm boyutları ile henüz bilinmiyor. Bu savaş görünmez bir dünyada yürütülüyor. Diğer bir ifadeyle “elektromanyetik” alanda yürütülen bir savaş var.  

İsviçre RTS medyası bu silahlara ilişkin yayınladığı haberinde, son haftalarda birçok gizemli silahın sahada görüldüğüne işaret etti.

Bunlardan ilki, Rus İskender-M füzelerinin hava savunma radarlarını ve ısı güdümlü önleme füzelerini aldatmasına sağlayan yaklaşık otuz santimetrelik bir tuzak olarak dikkat çekiyor.

New York Times'ta yer alan bir habere göre elektronikle dolu bu küçük oklar, Amerikan istihbarat servisleri tarafından toplandı. Rus İskender füzelerinin durdurulmasındaki zorlukların bundan kaynaklı olabileceği ifade ediliyor.

Diğer bir silah, bir kamyon üzerine yerleştirilmiş büyük bir konteynere benziyor. Krasukha-4 adlı bu Rus cihazının, 300 kilometrekareye varan bir alanda sinyalleri bozabilecek kapasitede olduğu iddia ediliyor. İngiliz medyasında yer alan bu mekanizmaya ilişkin fazla bilgi yok.

Her iki taraf da yeni silahlar kullanıyor. Elektromanyetik savaş kapsamındaki teknoloji, izleri kapatabiliyor, bilgileri engelleyebiliyor veya bir füzeyi saptırabiliyor. Kullanıldığı alanlar radar, radyo veya kızılötesi yayınlar olarak dikkat çekiyor.

En son teknolojik gelişmeler, sadece keşif amaçlı değil, aynı zamanda patlayıcı taşıyan dronları hedef alıyor.

Örneğin Fransız ordusunun fütürist bir silahı var. Sözkonusu anten, drone ile pilotu arasındaki bağlantıyı kesen bir sinyal yayıyor. Pili bittiğinde cihaz düşüyor veya yere iniyor.

RTS medyasına göre bu elektronik savaş yeni değil, askeri radyo birimin icadıyla örtüşüyor. Elektronik silahlar İkinci Dünya Savaşı ile birlikte ortaya çıkarken Vietnam'daki kullanımı ile önemli hale geldi. Son olarak 2019'da Ruslar Suriye'de GPS sinyallerini bozmayı başardı. Bu şekilde navigasyon araçları yanlış konum gösterdi veya çalışmayı durdurdu.

Ukrayna'daki savaş kapsamında Donbass’ta ve Belarus sınırında GPS sistemine müdahele görüldü.

Ölçümler, uydu takımyıldızından gelen verileri analiz eden Amerikan şirketi HawkEye 360 ​​tarafından yayınlandı. Amerikalı şirket bunun, elektronik savaş taktiklerinin Rus operasyonuna entegre edildiğinin kanıtı olduğunu iddia ediyor.

Batılı kaynaklar, Rusya’nın bu savaşta kullandığı yeni silahlara odaklanıyor. Ancak savaşın diğer cephesinde yer alan NATO’nun Ukrayna’ya ne tür silah desteğinde bulunduğu tüm yönleri ile bilinmiyor.