Ukrayna’daki Rus referandumlarında ‘evet’ çıktı, Batı tanımıyor

Rusya’nın Ukrayna’nın Zaporijya, Herson, Donetsk ve Luhansk bölgelerinde düzenlediği referandumda beklendiği gibi “evet” çıktı.

Bu bölgelerin Rusya Federasyonu’na bağlanması için yapılan referandum beş gün sürdü. Rus yetkililer, Pazartesi günü referandum henüz tamamlanmamışken, “evet” oyunun geniş bir şekilde kazandığını duyurmuştu.

Luhansk yetkilileri referanduma katılanların yüzde 98,4’ünün Rusya’ya bağlanma lehine oy kullandığını açıkladı.

Zaporijya’da “evet” oyları yüzde 93,1 olarak açıklanırken, Herson bölgesi seçim komisyonu seçmenlerin yüzde 87’sinin “evet” dediğini duyurdu.  Daha önce tek taraflı bağımsızlık ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti merkezi seçim komisyonu da yüzde 99,23 oranında “evet” çıktığını açıkladı.

Bu referandumla birlikte Rusya, Ukrayna topraklarının yaklaşık yüzde 20’sini kendisine bağlamış oldu.

Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin, amaçlarının “yerel halkı Nazizm ve Rusça dilli halka soykırım planlayan Kiev yönetiminden” kurtarmak olduğunu savunuyor.

Kiev yönetimi ve Batılı hükümetler bu referandumu reddediyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, Moskova tarafından “işgal edilen bölgelerde halkı savunma doğrultusunda” hareket edeceklerini belirtti. Zelenskiy, Heerson, Zaporijya, Donbass, Harkiv ve Kırım’ı sayarak, “halkı savunacaklarını” ifade etti.

Zelenskiy BM’de yaptığı konuşmada ise bu referandumlardan sonra Kiev’in Moskova ile müzakere etmesinin “imkansız” olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin Dış Politika Yardımcısı, Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmada Ukrayna’nın “toprak bütünlüğünü” desteklediklerini ifade etti.

Fransa, “maskaralık” diyerek referandumlara tepki gösterirken, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Batı’nın bu referandumları “asla tanımayacağını” duyurdu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de referandumlar için “hayali” diyerek, hiçbir meşruiyetinin olmadığını savundu.