Türkiye’nin koruduğu DAİŞ şefi öldürüldü

ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye sınırı yakınında düzenlenen operasyonda DAİŞ’in şefi Ebu İbrahim El Haşimi El Kureyşi’nin öldürüldüğünü açıkladı.

ABD Başkanı Joe Biden yaptığı açıklamada Suriye’nin kuzeyindeki İdlib bölgesinde yer alan Atme’de Amerikan özel kuvvetlerinin düzenlediği operasyonda DAİŞ şefinin “savaş dışı” bırakıldığını duyurdu.

Üst düzey bir Amerikalı yetkili, DAİŞ şefinin üzerindeki bombaları patlattığını belirtti.

Suriye İnsan Haklatı Gözlemevi'ne göre helikopterle indirme yapılarak yürütülen operasyonda 13 kişi öldürüldü. 

Joe Biden, operasyonu yürüten Amerikan askerlerinin tümünün sağlam olduğunu açıkladı.

Mart 2020’de dönemin ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, DAİŞ’in yeni şefinin kara listeye alındığını duyurmuştu.

El Kureyşi, Ekim 2019’da Suriye’de Türk rejiminin işgalindeki bir alanda öldürülen Ebubekir El Bagdadi’nin yerine geçen kişiydi.

DAİŞ, Bagdadi’nin ölümünden kısa bir süre sonra resmi olarak Ebu İbrahim El Haşemi El Kureyşi’yi yeni “şef” olarak atamıştı.

ANF’nin 2020’de güvenilir kaynaklar ve DAİŞ’lilerin itiraflarından elde ettiği bilgilere göre El Mewla, Türkiye tarafından korunuyordu. El Kureyşi uzun süre Türkiye’de yaşıyordu. ANF’nin 13 Şubat 2020’de yayınladığı bir haberde, DAİŞ’in yeni şefi 2017 sonlarında İdlib’den sonra Türkiye’ye geçtiği ifade edilmişti. Aynı kaynaklara göre DAİŞ’in yeni şefi o dönem yaklaşık bir yıldır Türkiye’den çıkmıyordu. Antep ve Ankara’da karargahları bulunuyor, ağırlıkta Antep’te kalıyordu.

ABD’nin bu son operasyonunun Türk devletinin 1 Şubat gecesi Şengal, Maxmur ve Rojava’ya yönelik saldırılarından hemen sonrasına denk gelmesi dikkat çekti. DAİŞ şefinin öldürülmesinin bir pazarlık konusu olup olmadığı öğrenilemedi.