Tunus’ta seçim: Adayın hapiste olması seçimleri iptal ettirebilir

Tunus’ta 13 Ekim’de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turuna kalan medya patronu Nabil Karoui’nin tutukluluğunun devamına karar verilirken, tutukluluğun sürmesinin seçimlerin iptaline yol açabileceği uyarısı yapıldı.

Tunus’a 15 Eylül’de yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda muhafazakâr kimliğiyle bilinen hukukçu Kais Sayed ile 23 Ağustos’ta tutuklanan medya patronu Nabil Karoui ikinci tura kalmışlardı. Sayed’in yüzde 18,4 oyuna karşılık Karaoui, hapiste olmasına rağmen yüzde 15,6 oyla ikinci olmuştu.

TAHLİYE TALEBİ REDDEDİLDİ

Kara para aklama ve vergi kaçırma suçlamalarıyla seçimlerin ilk turu öncesinde tartışmalı bir biçimde tutuklanan Nabil Karoui, 26 adayın yarıştığı ve özellikle laik kesimlerin oylarının bölündüğü seçimlerden ikinci çıkmayı başarmıştı. Karoui hakkındaki soruşturmalar 2017 yılında başlamış olsa da, ilk tur seçimlerinin kampanyasının başlamasının hemen öncesinde tutuklanması eleştirilmişti.

Karoui’nin avukatlarınca yapılan bir tahliye başvurusu daha reddedildi. Karoui’nin avukatı Kamel ben Messoud, başkentteki Temyiz Mahkemesi’ne yaptıkları tahliye başvurusunun, reddedildiğini duyurdu.

Nabil Karoui’nin sözcüsü Hatem Mliki ise, 13 Ekim’deki ikinci tur seçimlerin iptal edilmesi gerektiğini savundu. “İkinci tur, ancak Nabil serbest kaldığında yapılacaktır” diyen Mliki, ‘siyasi rakiplerinin’ seçimlerde ‘iktidarın barışçıl bir biçimde el değiştirmesini’ engellemek için her türlü yöntemi denediklerini iddia etti. Mliki, muhafazakâr aday Kais Sayed’e destek veren İslamcı Ennahda dahil rakip partilerin de bu amaçla çalıştıkları iddiasına yer verdi.

SEÇİMLERİ İPTAL ETTİREBİLİR

Öte yandan uluslararası çevrelerden yapılan açıklamalarla, hapisteki aday Nabil Karoui’nin tutukluluğunun devamının seçimlere gölge düşüreceğine dikkat çekiliyor. Uluslararası Kriz Grubu (ICG) tarafından yapılan açıklamada, “Yargının (tahliyeyi reddeden) kararı, tüm seçim sürecini zora sokabilir. Bu, siyasi meşruiyeti dinamitliyor. Eğer (Karoui) 2 ya da 3 Ekim’de halen hapiste ise, mahkemeler seçimleri iptal edebilir” denildi. ICG tarafından verilen 3 Ekim tarihi, seçim kampanyasının resmi olarak başlayacağı güne denk geliyor.

Tunus’ta 13 Ekim’de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu öncesinde 6 Ekim’de de parlamento seçimleri yapılacak. Nabil Karoui’nin partisi Qalb Tounes’in parlamento seçimlerindeki liste başı adayı olan kardeşi Gazi Karoui de, yolsuzluk suçlamaları nedeniyle aranıyor. Ghazi Karoui’nin kaçtığı tahmin edilirken, kampanyayı partinin belirlediği bir diğer adayın yürüttüğü biliniyor.

ARAP ÜLKELERİNİ SARSAN OLAYLARIN BAŞLADIĞI ÜLKEYDİ

2010 yılı sonunda sonradan ‘Arap Baharı’ olarak adlandırılan ve Mısır ile Libya liderlerinin devrilmesiyle sonuçlanan olaylar, Tunus’ta başlamıştı. Zabıtalar tarafından kesilen bir cezaya karşı çıkan bir gencin kendisini yakması sonucu başlayan protestolar sonucu, 1989’dan bu yana ülkeyi yöneten Zeynel Abidin bin Ali, 14 Ocak 2011’de ülkeyi terk etmek zorunda kalmıştı. Geçtiğimiz ay sürgünde olduğu Suudi Arabistan’da ölen Bin Ali’den sonra ülkede özellikle gençler ile demokrasi yanlısı kesimlerin istediği değişim gerçekleşmedi. Türkiye destekli İslamcı Ennahda adlı partinin ülkedeki iktidarı kısa sürse de değişim yanlılarının istediği yeniliklerin yaşanmaması ve yüzde 15’lerde seyreden işsizlik, toplumda bir bıkkınlık oluşturmuştu. Son seçimlerde özellikle laikliğin korunması yanlısı olan adayların çokluğu, idam cezası yanlısı ve eşcinsellik karşıtlığıyla bilinen muhafazakâr aday Kais Sayed’in birinci gelmesini sağlamıştı.