Tunus’ta hakim ve avukatlar polis baskısını protesto etti

Tunus’ta onlarca hakim ve avukat, polisin yargı üzerindeki baskısını bir eylemle protesto etti.

Pazartesi günü üniformalı ve sivil polisler başkent Tunus’un güneyindeki Ben Arus mahkemesi önünde bir araya gelerek, işkenceden dolayı savcılıkta sorgulanan beş polise destek vermişti.

Polisler, meslektaşlarının serbest bırakılması için slogan atmıştı. Haklarında soruşturmanın devam ettiği beş polis akşam saatlerinde serbest bırakılmıştı.

Tunus Hakimler Sendikası bunun üzerine bir açıklama yaparak, Perşembe gününün mahkemelerde “öfke günü” olacağını bildirdi. Protesto amaçlı tüm duruşmalar iki saat gecikmeli olarak başladı.

Avukatlar ve yargıçlar daha sonra, mesleki kıyafetleriyle protesto eyleminde bulundu. Eylemciler “Yargı bağımsızlığı kırmızı çizgidir” diye slogan attı.

Genç Avukatlar Derneği Başkanı Yasin Yunsi, polislerin Pazartesi günü araçlarını mahkeme önüne çektiği ve içeri girmeyi zorlaştırdığı tepkisinde bulundu. Polis sendikası yargıya baskı yaptıkları suçlamasını reddetti. Shems FM’e konuşan polis sendikası üyesi Nesim Ruisi, “Mahkeme dışındayken nasıl oluyor da yargıya baskı yapmış oluyoruz?” dedi.

Polis temsilcilerinin sık sık Tunus’ta televizyon ekranlarına çıkarılması sivil toplum örgütlerinin tepkisine yol açııyor.