"Türkiye’nin diktatörlük olması Avrupa’nın umurunda değil"

Uluslararası Af Örgütü’nün Belçika Müdürü Philippe Hensmans, Türkiye’nin bir diktatörlük olmasının Avrupa’nın umurunda olmadığını söyledi.

Belçika’nın ekonomi gazetesi “L’Echo”ya konuşan Philippe Hensmans, insan haklarının Avrupa ve Belçika’da gerilediğini söyledi. Hensmans, “İnsan haklarının sınırları dünyanın her yerinde geriliyor. Artık insan haklarına saygı göstermeyenler sadece diktatörlükler değil” dedi.

Demokratik ülkelerin de insan haklarına saygı duymadığını belirten Hensmans, “Örnek olmak gerekiyor zira dünyada durum kötüleşiyor. 2017 yılında 312 insan hakları savunucusu öldürüldü. Böylesi hiçbir zaman görülmemişti. 100’den fazlası Türkiye’de olmak üzere 260 gazeteci cezaevinde” diye konuştu.

Hensmans, Avrupa’nın Erdoğan karşısındaki yaklaşımını ise şöyle değerlendirdi:

“Türkiye yöneticilerinin içinde yüzdüğü cezasızlık konusunda kusursuz bir örnektir. Bir kaç gün önce üç Türk gazeteci ömür boyu hapse mahkum edildi. Ama diğer ülkeler suskun ve yapmasına izin veriyor. Avrupa Erdoğan’a para veriyor. Sadece devletler değil, Zara gibi bazı şirketler de göçmenlerin düşük ücretlerde çalışmasına izin vererek suiistimallerde bulunuyor. Türkiye’deki göçmenlerin ancak yüzde 40 kadarının bir barınma yeri var. Türkiye’nin bir diktatörlük olması, göçmenleri tuttuğu sürece Avrupa’nın umurunda değil.”