Türkiye askeri harcamalarda ilk 15’e girdi

Dünya genelinde askeri harcamalar, 1998’den beri en üst düzeye ulaştı. Türkiye, yıllık bazda askeri harcamalar konusunda ilk 15 ülke arasına girdi. ABD açık ara ile başı çekiyor.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından yayınlanan yıllık rapora göre, dünyadaki askeri harcamalar 2018’de 1.820 milyar dolara çıktı. 2017 yılına göre yüzde 2.6’lık bir artış sözkonusu.

ABD’nin askeri harcamaları, 4.6’lık bir artışla 649 milyar dolara ulaştı. ABD, askeri harcamalarda açık ara ile önde yer alıyor. Bu ülkenin askeri harcamaları, geçen yıl küresel askeri harcamaların yüzde 36’sına denk geliyor.

Çin ikinci sırada yer alıyor. Çin’in askeri harcamaları 24 yıldır sürekli yükselirken, geçen yıl yüzde 5.0’lik bir artış gerçekleştirerek, 250 milyar dolara ulaştı.

SIPRI araştırmacısı Nan Tian, “2018 yılında ABD ve Çin, küresel askeri harcamaların yarısını temsil etti” dedi.

En fazla askeri harcamalarda bulunan diğer ülkeler ise sırasıyla şöyle: Suudi Arabistan, Hindistan, Fransa, Rusya, Birleşik Krallık, Almanya ve Güney Kore. Yemen’de savaş halinde olan Suudi Arabistan, kişi başına en fazla askeri harcama göz önüne alındığında ABD’den sonra ikinci sırada yer aldı.

Birleşik Krallık ve Fransa, geçen yıl gayri safi yurt içi hasılanın sırasıyla yüzde 1.8’i ile yüzde 2.3’ünü askeri harcamalara ayırdı.

Türkiye’nin askeri harcamaları 2018’de yüzde 24 artarak, 19.0 milyar dolara ulaştı. Türkiye bu haliyle, yıllık bazda askeri harcamaların en fazla olduğu 15 ülke arasına girdi.