Trump şimdi de İran ile görüşmek istiyor

ABD Başkanı Donald Trump, sürekli sert mesajlar verdiği İran ile de ‘ön koşulsuz’ olarak görüşebileceğini duyurdu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, ‘talep gelmesi halinde’ İran yönetimiyle herhangi bir koşul öne sürmeden görüşebileceği mesajını verdi.

İran’ın çok zor bir süreçten geçtiğini söyleyen Trump, sorunların çözümü için görüşmelerin ‘faydalı’ olacağına inandığını vurguladı.

İran ile 2015 yılında yapılan Nükleer Anlaşması’nı hatırlatan Trump, bu kapsamda kaldırılan ekonomik yaptırımları yeniden getirmesine de değindi. Trump, İran ile daha önce yapılan anlaşmaların ‘anlamsız’ olduğunu savundu.

Donald Trump, aylardır ekonomik baskı altına aldığı İran’ın yöneticilerinin görüşme yanlısı olacaklarını umduğunu da sözlerine ekledi.

Trump’ın Nükleer Anlaşması’ndan geri çekilme kararı ardından ekonomik yaptırımlardan çekinen onlarca Avrupalı büyük şirket, yatırımlarını geri çekmek zorunda kalmıştı. Trump İran’ı ‘Ortadoğu’daki istikrar bozucu ülke’ olarak adlandırmıştı.

Donald Trump’ın 2017 Ocak ayında göreve gelir gelmez yoğun bir baskı altına aldığı Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile 12 Haziran’da görüşmesi de dikkat çekmişti. İran’ın böylesi bir görüşme talebine nasıl cevap vereceği merak edilirken, müzakereye zorlamak için baskı yapma taktiğinin çok açıkça yapılmasının Kuzey Kore’deki gibi olumlu etki veremeyeceği tahmin ediliyor.