Trump’ın kararı askıda, şimdi ne olacak?

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’ye yönelik olası hava saldırısı kararını askıya alarak ittifakları ile görüşmelerini sürdürüyor. ABD keşif uçaklarının ise Rus üsleri yakınında keşif yaptığı iddia edildi.

ABD Başkanı Donald Trump, 11 Nisan’da “Füzeler geliyor” açıklaması ardından Suriye krizine ilişkin oyunu biraz yatıştırdı. 12 Nisan’da ulusal güvenlik konseyi ile toplantı yapan Trump, hava saldırısı kararını askıya aldı.

Beyaz Saray sözcüsü Sarah Sanders, “Henüz nihai bir karar alınmadı” dedi. Buna karşın Donald Trump, açıklamaları ile harekete geçmekte kararlı olduğu yönünde mesajlar veriyor. Pentagon da, askeri seçenekler sunmaya hazır olduğunu bildirdi.

TRUMP’IN GERİ ADIM ATMA ŞANSI VAR MI?

ABD Başkanı Trump, kendisinden önceki Barack Obama yönetimini harekete geçmediği için ağır bir şekilde eleştiriyordu. Bazı gözlemcilere göre, Trump geri adım atamaz. Son günlerce çok sayıda Cumhuriyetçi vekil de Suriye’de askeri bir eyleme destek açıklamasında bulundu. Diğer bir ifadeyle, Trump’ın öncülük ettiği tehditlerden sonra, “müdahale” baskısı var.

TRUMP, FRANSA VE İNGİLTERE İLE GÖRÜŞÜYOR

Trump paralel olarak ittifakları ile görüşmelerini sürdürüyor. Bu ittifakların başında İngiltere ve Fransa geliyor. ABD Başkanı, Perşembe akşamı İngiliz Başbakanı Theresa May ile bir telefon görüşmesi yaptı. İngiltere Dışişleri Bakanlığı sözcüsünden yapılan açıklamaya göre “Kimyasal silah kullanımının yanıtsız kalmamasının hayati önemde olduğu konusuna anlaştılar.”

İNGİLTERE YEŞİL IŞIK YAKTI

Londra’da da Perşembe günü bakanlar konseyi olağanüstü bir toplantı yaptı. Londra’nın Suriye’ye yönelik olası bir askeri müdahaleye katılıp katılmayacağı bu toplantının temel gündemiydi. Batılı medyaya göre toplantıda Suriye’ye yönelik batı müdahalesine “yeşil ışık” yakıldı.

MACRON: ELİMİZDE KANIT VAR

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da olası bir askeri müdahale konusunda takvim vermezken, Başar El Esad’ın kimyasal silah kullandığına dair ellerinde kanıt olduğunu söyledi. Beyaz Saray ile de bağlantı halinde olduğunu ifade eden Macron, “En yararlı ve en etkili olduğunu düşündüğümüz uygun zamanda alacağımız kararlar olacak” dedi.

MOSKOVA YATIŞTIRMAYA ÇALIŞIYOR

Moskova ise gerilimi yatıştırmaya çalışıyor. Batılıların tepkisi Rusya ile ilişkilerin çok gergin olduğu bir döneme denk geldi. İngiltere’de eski bir Rus ajanının zehirlenmesinden Moskova sorumlu tutularak, onlarca ülke ortak tepki vermişti. Suriye’de 7 Nisan’da Duma’da gerçekleşen saldırıda da kimyasal silah kullanıldığı iddia edilerek, askeri müdahale gündeme getirilmişti.

Moskova, Batılı hükümetleri olası bir saldırının yol açacağı sonuçlar konusunda “ciddi bir şekilde düşünmeye” çağırdı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova “Kimse Batılı yöneticilere dünyanın hem jandarması, hem de soruşturmacısı, savcısı, yargıcı ve celladı olma rolünü üstlenme hakkını vermedi” dedi.

Kremlin ayrıca ABD ile Rusya arasında Suriye’deki operasyonlara ilişkin özel askeri iletişim hattının açık kalmaya devam ettiğini belirtti.

Başar El Esad da bir açıklama yaparak, “Yapılacak herhangi bir eylem bölgeyi daha fazla istikrarsızlaştıracak” diye uyardı.

ABD RUS ÜSLERİNE DOĞRU KEŞİF UÇAKLARI GÖNDERDİ

Bu arada Rus medyasına göre ABD Donanması, Suriye’de konuşlu Rus üslerinin yakınına yedi keşif uçağı gönderdi. Söz konusu uçakların Suriye kıyıları yakınında Doğu Akdeniz’de keşif uçuşları yaptığı bildirildi. Keşif yapılan bölgede Hmeimim hava üssü ile Tartus deniz üssü bulunuyor.

ABD’NİN HEDEFİNDE SEKİZ TESİS VAR İDDİASI!

Bu bilgiden önce CNBC televizyon kanalı, güvenilir bir kaynağa dayanarak, ABD’nin Suriye’de sekiz tesisi hedef olarak belirlediğini duyurdu. Bunların arasında iki askeri hava üssü, bir araştırma merkezi ve kimyasal silah üretildiği iddia edilen bir şirketin olduğu belirtildi.

Öte yandan uçak gemisi USS Harry S.Truman’ın da Virginia’daki Norfolk üssünden Perşembe günü ayrılarak Akdeniz’e doğru ilerlediği bildirildi. ABD donanmasına göre gönderilen savaş ekibi, füze donanımlı kruvazör, dört destroyer içeriyor.