Trump’ın başlattığı ticari savaş en çok Almanya’yı vuracak

ABD Başkanı Donald Trump’ın fitilini ateşlediği ‘küresel ticari savaşın’ tırmandırılması halinde dünyanın üçüncü büyük ihracatçısı Almanya’nın ciddi bir ekonomik yıkım yaşaması söz konusu olacak.

N-TV kanalına konuşan Münih Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü (IFO) uzmanlarından Gabriel Felbermayr, ABD’nin çelik ve alüminyum ithalatına getirdiği ek gümrük vergilerinin gerçekte anlaşmazlığın sadece görünen kısmı olduğuna dikkat çekti.

AB KARŞILIK VERMEZSE RUSYA VE HİNDİSTAN’I TEŞVİK ETMİŞ OLACAK

Çelik ve alüminyumun dünya ticaretindeki payının oldukça sınırlı olduğunu hatırlatan Felbermayr, ABD’nin Dünya Ticaret Örgütü’nün (WTO) global ticarette belirleyici olan kurallarına savaş açtığını söyledi. Dünya ticaret sisteminin ayakta kalıp kalmamasında Avrupa Birliği’nin (AB) tavrının belirleyici olacağını dile getiren Felbermayr, ABD’ye aynı yönde yanıt verilmesinin dünya ticaretine zarar vereeğini savundu.

Ancak Felbermayr’a göre, AB’nin Trump’ın WTO kurallarına aykırı kararlarına karşılık vermemesi halinde Rusya ve Hindistan gibi ülkelerin de benzer eylemlere gitmesi tehlikesi mevcut. ABD’nin uluslararası ticari yasaları dikkate almamasının bu ülkeleri de teşvik edeceğine işaret eden Felbermayr, AB’nin belli durumlarda ek gümrük cezalarına başvurmasının gerekli olduğunun altını çizdi.

KÜRESEL TİCARİ SAVAŞIN BÜYÜMESİ ALMAN EKONOMİSİNE CİDDİ ZARAR VERİR

IFO uzmanına göre, Donald Trump’ın ithal çelik ve alüminyuma yönelik ek gümrük vergileriyle başlattığı savaşın global düzeye ulaşmasından zarar görecek ülkelerin başında Almanya geliyor. Geçtiğimiz yıl 1,3 trilyon euroluk ihracatıyla dünyanın üçüncü büyük ihracatçısı olan Almanya’nın ithalatı ise 1,1 trilyon euro ile sınırlı.

Ferbelmayr’a göre, Donald Trump’ın çelik ve alüminyuma ek gümrük vergileri ile diğer tüm ürünlere yönelik olası yüzde 20’lik gümrük vergileri Alman ekonomisini yıllık yüzde 0,3 puana kadar küçültecek. Ancak ABD’nin keyfi ticari kurallar getirmesiyle bağlantılı olarak ihracatın düşmesi sonucu Almanya ekonomisi 0,6 ile 0,7 puan kadar küçülme tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.

IFO uzmanına göre, söz konusu gerilimlerin ABD ile sınırlı kalmaması ve dünyanın diğer büyük ekonomilerinin de WTO yasalarını çiğnemeleri halinde Almanya’nın ekonomik gerilemesi çok daha büyük olacak.

Dünyanın dördüncü büyük ekonomisine sahip olan Almanya, ihracatta ise üçüncü sırada yer alıyor. Almanya’nın diğer ülkelerce en çok karşı çıkılan avantajı olarak dış ticaret fazlasının Çin Halk Cumhuriyeti’nde olduğu gibi oldukça fazla olması.