Trump: İran’ın çok yakında konuşacağını hissediyorum

ABD Başkanı Donald Trump, İranlı yöneticilerin çok yakında Amerikalı yetkililerle görüşmeyi kabul edeceği hissi taşıdığını söyledi.

Florida’nın Tampa kentinde Salı günü açıklamada bulunan ABD Başkanı Trump, Washington’un İran ile 2015’te imzalanan nükleer anlaşmadan çekildiğini hatırlattı.

Trump, “Umarım ki İran için iyiye gidecek. Şu sıralar çok zorlukları var. Çok yakında bizimle konuşacaklarını hissediyorum... belki de hayır, ama bu da iyidir” dedi.

Milyarder ABD Başkanı Trump, İran rejimine olan karşıtlığına rağmen Pazartesi günü en üst düzeyde, ön koşulsuz olarak görüşmelere kapı açtı. İran yönetimi bu çağrıya şüpheyle yaklaştı.

İranlı temel yöneticiler Salı günü, öneriye yanıt vermemeyi tercih etse de İranlı politik çevrede tepkiler genel olarak çok olumsuz oldu. Parlamanto Başkanı Ali Mutahar, Fars haber ajansına yaptığı açıklamada Trump ile tartışmanın “alçalma” olacağını söyledi.

İçişleri Bakanı Abduleza Rahmani Fazli, “Amerika güvenilir değil. Nükleer anlaşmadan kibirli ve tek taraflı olarak çekilmesinden sonra, ona nasıl güvenilebilir?” dedi.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin danışmanlarından Hamid Ebutalebi, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada ABD ile görüşmelerin “Büyük iran ulusuna saygı ile, düşmanlıkların azaltılması ve ABD’nin nükleer anlaşmaya dönüşü ile” başlaması gerektiğini kaydetti. ,

ABD Başkanı Donald Trump, 6 Ağustos ve Kasım ayında iki aşamalı olarak İran’a yeniden yaptırım uygulamayı planlıyor. Trump, maksimum baskı stratejisi ile nükleer programın sınırlandırılmasında da öte İran’ın bölgesel etkisini ve balistik programını sınırlayan yeni bir anlaşma elde etmek istediğini söylüyor.