Trump : İran ile müzakere zorlaştı

ABD Başkanı Donald Trump, İran ile müzakere etmenin giderek zorlaştığını belirtti.

ABD ile İran arasındaki gerilimi tırmanıyor. Washington şimdiye kadar yaptırımlar yoluyla “maksimum baskı” stratejisi izledi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, bir Çinli şirkete İran’a yönelik yaptırım deldiği gerekçesiyle yaptırım kararı alındığını açıkldı.

Beyaz Saray’da Pakistan Başbakanı İmran Han’ı kabul edilen Trump, basına yaptığı açıklamada “Benim açımdan İran ile bir anlaşmaya varmayı istemek giderek zorlaşıyor, zira çok kötü davranıyorlar” dedi.

Amerikalı Cumhuriyetçi milyarder başkan Trump, 2015’teki nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak Mayıs 2018’de çekilerek, bugünkü gerilimin fitilini ateşlemişti.

Trump yönetimi, nükleer anlaşmanın yetersiz olduğunu ve balistik füzelerin de anlaşmaya dahil edilmesi için baskının arttırılmasının gerekli olduğunu düşünüyor.

Trump, son haftalarda gerilim tırmanmasına rağmen Ortadoğu’da yeni bir savaş istemediğini de açık bir şekilde ifade ederek, sert yaptırımlarla birlikte İran’a diyalog çağrıları da yaptı.

Tahran şimdiye kadar ABD’nin önerilerini reddederek, baskı altında tartışmak istemediklerini vurguluyor. Körfez’deki gerilim ise tırmanıyor. Son haftalarda bir çok gemiye sabotaj düzenlendi ve bazı gemilere el konuldu.

İngilizler, Cebelitarık’ta İran petrol tankerine el koydu. İran da Hürmüz Boğazı’nda bir İngiliz gemisine el koyarak misilleme yaptı.

İran rejimi ayrıca Mart 2018 ile Mart 2019 arasında CIA’nın casus ağını çökertme operasyonu çerçevesinde 17 İranlıyı yakaladıklarını açıkladı. Bunlardan bir çoğu ölüm cezasına mahkum edildi.

Trump ise Twitter üzerinde yaptığı açıklamada “İran’ın CIA casuslarını yakaladığı yönündeki bilgiler tamamen yanlış. Zerre kadar gerçekliği yok” dedi.