Trump, İran için Pakistan’dan arabuluculuk istedi

Pakistan Başbakanı İmran Han, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran ile gerilimleri yatıştırmak için kendisine arabuluculuk yapma önerisinde bulunduğunu açıkladı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile ABD Başkanı Donald Trump arasında New York’ta BM zirvesi sırasında bir görüşme olup olmayacağı henüz belirsizliğini koruyor.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda gazetecilere konuşan İmran Han, Trump’ın kendilerinden gerilimi yatıştırmak ve “belki de yeni bir anlaşma elde etmek için” katkı sağlamayı istediğini söyledi. Han, bu açıklamayı Trump ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile ayrı ayrı yaptığı görüşmelerden sonra yaptı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Fox News’e yaptığı açıklamada Trump’ın nükleer anlaşma konusunda bir görüşmeden önce öncelikle güveni tesis etmesi gerektiğini söyledi.

ABD Başkanı Trump, Salı günü İran üzerindeki baskıyı arttırma tehdidinde bulundu. Trump, “İran’ın tehdit eden yaklaşımı sürdüğü müddetçe, yaptırımlar kalkmayacak, sertleşecek” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron BM’de yaptığı açıklamada, İran ve ABD’yi yeniden görüşmelere başlamaya çağırdı. Macron, “bugünkü tehlikenin, yanlış bir hesap veya ölçüsüz bir yanıt temelinde” büyük bir gerilim yaşanması olduğunu ifade etti. Macron, “Hiç olmadığı kadar, ABD, İran, JCPOA (nükleer anlaşma) imzacıları ve ilgili bölge güçleri arasında görüşmelerin yeniden başlamasının zamanıdır” dedi.

ABD Mayıs 2018’de nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekildikten sonra yaptırımlara geri gönmüş ve gerilim tırmanmıştı. O tarihten beri Körfez’de yaşanan çok sayıda olay gerilim sürekli canlı tuttu. En son ABD, 14 Eylül’de Suudi Arabistan’ın iki stratejik petrol tesisine yönelik dronlar ve füzelerle gerçekleşen saldırıdan İran’ı sorumlu tuttu. Saldırıyı Hüsiler üstlense de bir çok Batılı başkent, bunun yeteri kadar güvenilir bulmuyor. Suudi petrolünü felç eden saldırılardan sonra geçen hafta ABD İran Merkez Bankası’na yaptırımları sertleştirdi.