Trump, 2020 seçimlerinden önce Afganistan’dan çekilmek istiyor

ABD Başkanı Donald Trump, Kasım 2020’de başkanlık seçimlerinden önce Afganistan’daki Amerikan askerlerinin çekilmeye başlamasını istiyor.

Başkanı Donald Trump, Pakistan Başbakanı İmran Han’ı Beyaz Saray’da kabul etti. Trump, Pakistan’ın Afganistan savaşı konusunda “çok şey” yapacağını belirtti.

Washington’daki “Economic Club”da bir konuşma yapan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya başkanlık seçimlerinden önce Afganistan’daki birliklerin azaltılıp azaltılmayacağı soruldu.

AFP’nin haberine göre Pompeo, “ABD Başkanı’ndan aldığım direktif budur” diye net konuştu.

Trump’ın bu konuda açık konuştuğunu ifade eden Pompeo, “Sonu gelmeyen savaşlara son vermek, geri çekilmeyi başlatmak” diye ekledi.

ABD’nin milyarder başkanı Trump, 2016’da Beyaz Saray’a seçilmeden önce ABD’nin mevcut durumdaki en eski savaşı ya da diğer bir ifadeyle işgaline son verme taahhüdünde bulunmuştu. Ancak iktidara geldikten sonra, Afganistan’a ek asker göndermeyi kabul etti. Mevcut durumda, 14 bin Amerikan askeri Afganistan’da bulunuyor.

ABD ile Taliban hareketi arasında da aylardır müzakereler yürütülüyor. Bu müzakerelerin ABD’nin askerlerini çekmesini içeren bir anlaşmayla sonuçlanması umut ediliyor. Donald Trump, son açıklamasında bir kez daha dış ülkelerdeki külfetli askeri müdahale sayfasını değiştirmek için “sonu gelmeyen savaşlara son verme” arzusunu ifade etti.

Mike Pompeo, Talibanlarla müzakere konusunda “gerçek ilerlemeler” kaydedildiğini belirterek, “iyimser” olduğunu vurguladı.

Eylül ayı sonundaki Afgan cumhurbaşkanlığı seçimleri ve ABD’deki başkanlık yarışı yaklaşırken Washington yönetimi, barış müzakerelerini hızlandırmakta kararlı oldukları mesajını veriyor. ABD’nin Afganistan barış elçisi Zalmay Halilzad mevcut durumda Kabil’de bulunuyor. Önümüzdeki günlerde Talibanlarla yeni görüşmeler için Katar’ın Doha kentine gidecek.