Tillerson’un eski şirketine Rusya’yla anlaşma cezası

ABD yönetimiyle Rusya arasındaki ‘gizli’ ilişkiler üzerine tartışmalar devam ederken, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un başında olduğu ExxonMobil’e Rusya’ya yönelik yaptırımları deldiği gerekçesiyle ceza kesildi.

Amerikan Hazine Bakanlığı, Ukrayna iç savaşına müdahil olduğu gerekçesiyle 2014 yılında  Rusya’ya uygulanan yaptırımları deldiği gerekçesiyle petrol şirketi ExxonMobil’e 2 milyon dolar para cezası verildiğini duyurdu.

ExxonMobil’in iki alt şirketinin Mayıs 2014’de Rusya’ya yönelik ekonomik yaptırımlara rağmen Rus petrol ve gaz şirketi Rosneft’le anlaşma imzaladıkları gerekçesiyle bu cezanın verildiği bildirildi.

Anlaşma imzalanan Rosneft’in başınaki isim olan Igor Setçin’in ise o dönemde ABD’deki tüm mal varlıklarının dondurulması ve ABD vatandaşlarının kendisiyle iş yapmasının yasaklanması kararı alınmıştı.

ExxonMobil’den yapılan açıklamada ise, o dönemde yapılan anlaşmaların Beyaz Saray ve Hazine Bakanlığı’nın direktiflerine uyularak yapıldığı savunuldu. Açıklamada, anlaşmaların o dönemde yaptırımlardan doğrudan etkilenmeyen Rosneft’le imzalandığı ve Igor Seçin’in sadece şirketin yöneticisi olduğuna dikkat çekildi.

Ceza getiren anlaşmanın yapıldığı dönemde ExxonMobil’in yöneticiliğini ise şimdiki ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson yapıyordu.