Temer görevde kalmak için Amazonlar’ı yok ediyor

Brezilya’da Devlet Başkanı Michel Temer hakkındaki rüşvet soruşturması devam ederken, Temer’in Amazon ormanlarını tahrip edecek projelerle tarım lobisinin destekçisi parlamenterleri kazanmak istediği bildiriliyor.

Dilma Rousseff’in görevden alınması sayesinde devlet başkanlığı koltuğuna oturan Michel Temer, büyük tarım şirketlerinin çıkarları ekseninde Amazon ormanlarını yok ediyor.

Temer’in yakın zamanda hayata geçirdiği bir programla, Amazonlar’daki illegal işgaller yasallaştırılıyor. Amazonlar’da yapılan büyük tahribatların önemli oranda dev tarım şirketlerince organize edildiği düşünülüyor.

Önümüzdeki hafta Temsilciler Meclisi’nde hakkındaki rüşvet iddiaları nedeniyle görevden alınmasına ilişkin oylama yapılacak olan Michel Temer’in bir diğer icraatı ise, yerliler ile Afrikalı eski kölelerin torunlarına toprak verilmesinin sonlandırılması oldu. Bu sayede özellikle yerli halkların yaşam alanı olarak Amazonlar’da koruma alanlarının önlenmesi planlanıyor.

Michel Temer’in Meclis’teki tarım lobisinin desteği sayesinde geçici olarak görevden alınmaktan sıyrılabileceği tahmin ediliyor. Çevreci örgütlere göre, 513 parlamenterin en az 211’i tarım endüstrisinde etkin olan şirketler için lobi faaliyeti yürütüyor.

Kimi kaynaklara göre Temer, Amazonlar’ı yok edecek projelere izin vererek, görevden alınmasına ilişkin oylamanın başarısız olmasını hedefliyor. Temer’in rüşvet ve yolsuzluk suçlamaları nedeniyle 6 aylığına görevden alınabilmesi için 513 parlamenterden 342’sinin oyu gerekiyor.