Tayvan’da onbinlerce kişi bağımsızlık için yürüdü

Tayvan’ın başkenti Taipei’de onbinlerce kişi bağımsızlık talebiyle sokaklara çıktı.

Organizatörlere göre eyleme 100 bin kişi katıldı. İktidardaki İlerici Demokrat Parti binası önünde toplanan eylemciler, “bağımsızlık referandumu” talep eden pankartlar açtı, “Referandum istiyoruz”, “İlhaka hayır” şeklinde sloganlar attı.

Ada 20 yılı aşkın bir süre önce demokrasi haline geldi. Resmi bağımsızlık ilanı talebiyle ilk kez bu boyutlarda bir eylem düzenleniyor.

Eski başkanlar Lee Teng-hui ve Chen Shui-bian’ın desteklediği Formose İttifakı’nın çağrısıyla yapılan eylem, Çin yönetiminin Tayvan’a yönelik tutumunu sertleştirdiği bir döneme denk geldi. Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen, Asya’nın devi Çin ile bağımsızlıkçılar arasında hassas bir politika yürütmek durumunda.

Çin ve Tayvan, Pekin merkezli komünistler ve Taipei’ye sığınan milliyetçiler arasındaki iç savaştan sonra 1949 yılından beri birbirine rakip rejimler tarafından yönetiliyor.

Pekin, Tayvan’ı kendi topraklarının bir parçası olarak görüyor ve Çin’e bağlanmasını istiyor. Tayvan ise kendisini egemen bir devlet olarak değerlendiriyor ama şimdiye kadar bağımsızlık ilan etmedi. Pekin yönetimi, Tayvan’ı resmi olarak bağımsızlık teşebbüsünde bulunması halinde güç kullanmakla tehdit ediyor.