Talibanlar Gazni kentine girdi

Afganistan’da Taliban hareketinin, Gazni kentine girmeyi başardığı bildirildi. Bölgede güvenlik güçleri ile çatışmalar sürüyor.

Gazni kenti, aynı adı taşıyan eyalette bulunuyor. Başkent Kabil’in en az 200 kilometre güneyindeki Gazni, Talibanların saldırısına uğradı. Saldırının Perşembe gecesi saat 23.00 sıralarında başladığı bildirildi.

İlkin kenti çevreleyen güvelik barajlarına saldıran Talibanlar, kent içerisine ilerledi. Eyalet valisi Arif Nuri’ye göre Talibanlar kentteki binalara bir çok havan topu attı. Aralarında askerlerin de olduğu bir çok kişinin öldüğü veya yaralandığı bilgisi verildi. Vali, yerde 30 dolayında Taliban cenazesinin de olduğunu belirtti.

AFP’ye telefon üzerinden bilgi veren bir kent sakini, “Talibanlar cami hoparlörlerini kullanarak insanlardan evlerinde kalmalarını istiyor. Şiddetli patlamalar duyuyoruz” dedi

Talibanların sözcüsü Zabihullah Mücahid, Gazni’ye yönelik operasyonun, Mayıs ayı başında başlatılan “bahar hamlesi” kapsamında olduğunu belirtti. Mücahid yazılı açıklamasında “Ağır silahlı yüzlerce mücahit, kentteki kontrol noktaları ve polis merkezlerini ele geçirdi” dedi. Taliban sözcüsü, çatışmalarda “140 düşman gücü öldürüldü” diye ekledi.

Talibanlar, Gazni’den yaklaşık üç ay önce, 15 Mayıs’ta batıdaki Farah kentine de girmişti ancak ordu kenti hızlı bir şekilde geri alabilmişti.