Talibanlar ABD’yi uyararak, Sovyetler’i hatırlattı

Afganistan Taliban hareketi, ABD’yi uyararak askerlerini ülkeden çekmemesi halinde Sovyetler Birliği’nin 80’li yıllarda yaşadığı akıbeti hatırlattı.

Taliban hareketi, Sovyetler Birliği’nin Afganistan’ı işgalinin 39’uncu yıldönümü dolayısıyla yayınladığı mesajda, ABD’nin askerlerini çekmemesi halinde aynı “aşağılanma”yı yaşayacağı uyarında bulundu. Talibanlara göre ABD’nin Sovyetler’in karşı karşıya kaldığı dönemden “öğreneceği çok şey” var.

Sovyetler, 10 yıllık işgalin ardından 1989’da Afganistan’dan çekilmişti. Bunun üzerine Afganistan hızlı bir şekilde iç savaşa sürüklenmiş ve Talibanlar çıkış yapmıştı.

Taliban sözcüsü Zabiullah Mücahid, “Sovyetlerin Afganistan’daki yenilgisine dikkatli bakın ve kendilerini kanıtlamış olan Afganların güçlü karakterine meydan okumaktan vazgeçin” dedi.

Washington yönetiminin yakında Afganistan’daki askeri varlığını yarıya indireceği bildiriliyor. Bu bilgi henüz resmi olarak doğrulanmadı, Taliban hareketi de resmi bir açıklama ile bu karara yanıt vermedi. Ancak kısa bir süre önce Talibanların bir komutanı, kararı memnuniyetle karşıladıklarını söylemişti.

Talibanlar, barış görüşmelerine katılmak için uzun zamandan beridir yabancı güçlerin geri çekilmesini bir koşul olarak dayatıyor. Son aylarda Talibanlar ile ABD arasında çok sayıda görüşme gerçekleşti.