Taliban ile Batı arasında diplomasi trafiği yoğunlaştı

Uluslararası alandaki diplomatik tecridi kırma arayışında olan yeni Afgan rejimi, Doha’da ABD ve AB yetkilileri ile görüşecek. Diğer birçok Batılı ülke de son günlerde Taliban ile görüştü.

Taliban rejiminin Dışişleri Bakanı Emir Han Muttaki, Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen bir basın toplantısında bu salı günü AB temsilcileri ile görüşeceklerini açıkladı.

Muttaki, “Başka ülkelerin temsilcileri ile de olumlu toplantılarımız var” dedi.


Afgan yetkili, “Tüm dünya ile olumlu ilişkiler istiyoruz. Dengeli uluslararası ilişkilere inanıyoruz. Böyle dengeli bir ilişkinin Afganistan’ın istikrarsızlıktan kurtarabileceğini düşünüyoruz” diye ekledi.

AB sözcüsü Nabila Massrali, görüşmenin Doha’da yapılacağını ve ABD’li temsilcileri de içereceğini belirtti.

Massrali, “Teknik düzeyde gayrı resmi bir görüşme sözkonusudur. Geçici Afgan hükümetini tanımayı teşkil etmiyor” dedi.

Sözcüye göre görüşme, ABD ve Avrupalıların, Afganistan’ı terk etmek isteyen kişilerin seyahat özgürlüğü, insani yardıma erişim, kadın hakları ve Afganistan’ın “terörist” grupların sığınağına dönüşmesini engellemek gibi konuları ele almasına vesile olacak.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de yaptığı bir açıklamada AB’nin her şeyden önce Afganistan’ın “çöküşünü” engelleme arayışı içerisinde olduğunu ifade ederek, “Bakmak ve beklemekle yetinemeyiz. Harekete geçmemiz gerekiyor ve hızlı bir şekilde” şeklinde konuştu.

Afganistan’daki yeni rejim ağustos ayında iktidara geldi.  Henüz herhangi bir ülke yeni hükümeti tanımadı. Ancak ağır bir insani krizin yaşanma riski karşısında diplomatik temaslar yoğunlaştı.

Geçen cumartesi günü Taliban yetkilileri, iktidara geldiklerinden bu yana Doha’da Amerikalı yetkililerle ilk görüşmelerini gerçekleştirmişti. Afgan Dışişleri Bakanı, Washington’u “iyi ilişkiler” kurmaya ve “mevcut hükümeti zayıflatma çabası içinde olmamaya” çağırmıştı.

Geçen hafta üst düzey Taliban yetkililer, Kabil’de Birleşik Krallık’ın Afganistan özel görevlisi Simon Gass ile de bir araya gelmişti.

Ayrıca Alman Dışişleri Bakanlığı’nın bir sözcüsü, bir Alman heyetin pazartesi günü Doha’da Taliban temsilcilerle görüştüğünü açıklamıştı.