Taliban-hükümet müzakerelerinde yakıcı konular masada

Taliban hareketi ile Afgan hükümeti Cumartesi günü doğrudan resmi barış müzakerelerine başladı. Müzakerelerin ikinci gününde kalıcı ateşkes gibi yakıcı konular var.

Cumartesi günü müzakerelerin açılış töreninde hükümet ve ABD dahil ittifakları, ateşkes konusunda ısrar ettiler. Ancak Talibanlar henüz bir ateşkesken bahsetmedi.

Hükümetin barış süreci sorumlusu Abdullah Abdullah, AFP'ye yaptığı açıklamada Talibanların yeni bir tutuklu bırakma operasyonu karşılığında ateşkesi kabul edebileceğine dikkat çekti.

ATEŞKES MÜMKÜN MÜ?

Abdullah, "Talibanların bu seçeneği öngörmesi mümkündür" dedi. ABD ile Talibanlar arasında Şubat ayında yapılan tarihi anlaşma kapsamında, hükümet yakın zamanda 5 bin Taliban tutuklusunu serbest bıraktı. Talibanlar ise bin dolayında asker ve polisi bıraktı.

Ulusal Uzlaşı Yüksek Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah, ateşkesin Talibanların "fikirlerinden veya taleplerinden birine bağlı olabileceğin" işaret etti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, açılış tartışmaları için ziyarette bulunduğu Doha'da Cumartesi günü yaptığı açıklamada, "Şüphesiz gelecek günlerde, haftalarda ve aylarda müzakereler kapsamında çok sayıda sorunu ele alacağız" dedi. Pompeo, tarafları gelecek kuşakları için bu "fırsatı" değerlendirmeye çağırdı.

MÜZAKERELER SIRASINDA SALDIRILAR

Bu Pazar günü tarafların müzakereler için bir gündem belirlemesi gerekiyor. Müzakerelerin başladığı sıralarda ülkede şiddet olayları da devam etti. Kuzeydeki Kunduz'da gece saatlerinde Talibanların düzenlediği bir saldırıda 6 polis ölürken, Kabil yakınındaki Kapisa vilayetinde de 5 polis başka bir saldırı sonucunda öldü. Ayrıca Kabil'de el yapımı bir mayının patlaması sonucu 2 sivil yaralandı. Aynı kentte başka bir patlama daha yaşandı ancak can kaybı olmadı.

TALİBANLAR KATI İSLAMİ SİSTEM DAYATIYOR

Talibanların müzakere heyetinin başkanı Abdul Gani Baradar, açılış töreninde "islami sistemle" yönetilen bir Afganistan görmek istediklerini söyledi. Bu sistem, katı İslami yasalarıyla yönetilen bir Afganistan'ı ifade ediyor.

GANİ MEVCUT ANAYASA'NIN KORUNMASINI İSTİYOR

Cumhurbaşkanı Eşref Gani ise genç Cumhuriyet ve çok sayıda hak içeren Anayasa'nın korunmasını istedi. Afgan Anayasası teorik olarak özellikle dini azınlıklar ve kadınlara çeşitli haklar getiriyor. İslami yasaların dönüşüyle, mevcut durumdaki tüm haklar da ortadan kaldırılmış olacak.

Gani, son 19 yılın "kazanımlarının" korunduğu "sürdürülebilir ve onurlu bir barış" çağrısında bulundu.

HÜKÜMET EKİBİNDE 4 KADIN VAR

Hükümetin 21 kişilik müzakere ekibinde sadece 4 kadın yer alırken, Talibanların ekibinde hiçbir kadın yok.

Kadın müzakerecilerden Habiba Sarabi, ilk buluşmanın "çok pozitif" geçtiğini söyledi.