Taliban’dan mağazalardaki vitrin mankenlerinin kafasını kesme talimatı

Afganistan’da iktidara geldiğinden bu yana bir dizi yasak dayatan Taliban, bu kez esnaflara mağazalardaki vitrin mankenlerinin kafasını kesme talimatı verdi.

Kamusal özgürlükleri her geçen gün daha da kısıtlayan Taliban rejimi, ülkenin batısındaki Herat bölgesinde esnaflardan vitrindeki mankenlerin kafasını kesmeye çağırdı.

600 bin nüfuslu ülkenin üçüncü büyük kenti Herat yetkililerinden Aziz Rahman, AFP’ye yaptığı açıklamada “Esnaflardan mankenlerin kafasını kesmelerini istedik çünkü şeriat yasasına aykırıdır” dedi.

Aynı yetkili, “Eğer sadece başlarını örterler veya mankeni (tamamen) gizlerlerse, Allah'ın meleği onları kutsamak için dükkanlarına veya evlerine girmeyecek” diye ekledi.

Sanal ağlarda bazı kişilerin kadın mankenlerin kafalarını keserken çekilmiş görüntüleri yayınlandı.

Taliban rejimi henüz plastik mankenlere ilişkin ulusal boyutta bir talimat vermedi ancak yerelde sıkı dini yasakları uygulamaya devam ediyor.

1990’lı yıllardaki ilk Taliban iktidarı sırasında iki Buda heykelinin yıkılması dünyada şok etkisi yaratmıştı.

Ağustos ortasında yeniden iktidara gelen Taliban, bir yandan uluslararası toplum tarafından tanınmak ve insani yardımların yeniden yapılmasını isterken, diğer yandan daha ılımlı bir yönetim konusundaki çağrıları dinlemiyor.

Neredeyse tamamı Peştu etnik kökenine sahip olan Taliban üyelerinin tamamı da erkeklerden oluşuyor. Taliban iktidara geldiğinde var olan sınırlı kadın haklarını da ortadan kaldırdı. Taliban rejimi son olarak kadınların uzun mesafe seyahatleri tek başına gerçekleştirmelerini yasakladı. Seyahat için aileden bir erkeğin kadına eşlik etmesi zorunluluğu getirildi.