Tagesspiegel: Polonya ‘sinsice Erdoğanlaştırılıyor’

Almanya’da yayın yapan Der Tagesspiegel gazetesinde yer alan bir yorumda, birçok otoriter kanuna imza atan iktidar partisi PiS’le birlikte ‘Polonya’nın sinsice Erdoğanlaştırıldığı’ uyarısı yapıldı.

Almanya’nın 2015 yılından bu yana iktidarda olan Hukuk ve Adalet Partisi (PiS)‘in giderek daha da otoriterleşmesine karşı etkisiz kaldığı belirtilen yorumda, Angela Merkel’in sorunları diyalogla çözebileceği inancının yanlış olduğunun anlaşıldığına dikkat çekildi.

‘HOŞGÖRÜ SİYASETİ’ BAŞARISIZ OLDU!

Başbakan Angela Merkel’in Polonya’ya yönelik ‘hoşgörü siyasetinin’ başarısızlığının görüldüğü vurgulanan Christoph von Marschall imzalı yorumda, Almanya’daki çok sayıda Polonya uzmanının da bunu gördüğü bilgisi paylaşıldı.

Birçok uzmanın da aynı şekilde yanıldığı dile getirilen yorumda, gelinen aşamada ortaya çıkan sonucun ‘Polonya’nın Erdoğanlaşması’ olduğunun altı çizildi. Bu politikanın Parosław Kaczyński liderliğindeki PiS iktidarı tarafından stratejik olarak uygulanmaya konduğu uyarısı yapılan yorumda, Anayasa Mahkemesi’nin parti üyesi yargıçlarla doldurulduğu gerçeğine işaret edildi.

YEREL YÖNETİMLER DE SİNDİRİLECEK

Tagesspiegel’deki yorumda yargı reformuyla birlikte mahkemelerin bağımsızlığının ortadan kalktığı ve artık mahkemelerin siyasi bir yargının parçası olacağı tespiti yapıldı. Yorumda, PiS’in sonraki adım olarak belediyeler ve diğer yerel yönetimleri itaatkar bir pozisyona getirmek istediği ve mali hesapları üzerinden mahkemeler yoluyla sindirme yoluna gideceğine vurgu yapıldı.

ERDOĞANLAŞMAYA RAĞMEN TÜRKİYE İLE ARASINDA ÇOK FARK VAR

Yorumda Polonya ve Türkiye’nin mevcut durumları arasında ciddi farkların da olduğuna yer verilirken, “PiS, beğenmediği gazetecileri veya muhalifleri cezaevine koymadı. Vatandaşlar özgürce yaşıyor, seyahat ediyor ve gösteri düzenleyebiliyor. PiS karşıtı geniş katılımlı gösteriler ile özgür bir medya var” denildi.

Tagesspiegel yorumunda tüm bu farklara rağmen iktidardaki PiS’in ‘sanki Erdoğan’ı örnek alırmış gibi’ muhalefete karşı harekete geçmek için gerekli yasal şartları hazırladığı hatırlatıldı. Yorumda ayrıca Türkiye’nin aksine Polonya’nın AB üyesi olduğu ve bunun birliğin iç politika sorunu olduğu ifade edildi.

Christoph von Marschall imzalı yorumda Almanya ve AB’nin ‘safça’ politikalar izlediği ve bu durumun Merkel’in dedesinin Polonya kökenli olmasıyla bağlantısının zayıf olduğu savunuldu.  Yorumda son olarak, bu yanlış ve ‘saf’ politikalarda Polonya’da geçmişten bu yana ‘otoriter politikaların halk tarafından kabul edilmediği’ gerçeğinin etkisi olduğu da eklendi.