Suudiler Suriye’ye asker göndermeye hazır

Suudi Arabistan yönetimi, ‘teklif gelmesi halinde’ geniş çaplı bir koalisyon içerisinde Suriye’ye askeri birlik göndermeye hazır olduklarını duyurdu.

Açıklama başkent Riyad’da Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile düzenlediği basın toplantısında konuşan Suudi Dışişleri Bakanı Adel el Cubeyir’den geldi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) öncülüğündeki bir koalisyon dahilinde Suriye’ye asker göndermeye hazır olduklarını söyleyen El Cubeyir, bu seçeneği Suriye savaşının en başından bu yana düşündüklerini kaydetti. Bakan, bir önceki ABD Başkanı Barack Obama’ya da bu yönlü bir teklif sunduklarını belirtti.

Gün içerisinde Wall Street Journal gazetesindeki bir haberde, ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’de çok uluslu bir Arap gücünün yerleşmesini istediği iddia edilmişti. Haberde, Trump’ın bu amaçla Suudi Arabistan, Katar, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri yönetimlerine teklif götürdüğü kaydedilmişti.

Donald Trump geçtiğimiz Cuma yaptığı açıklamada da, Arap ülkelerinden daha fazla çaba göstermelerini istemişti. Arap ülkelerinin Suriye yerleştirilmesi planıyla ülkedeki Amerikan askeri varlığının azaltılmak veya sonlandırılmak istendiği savunuluyor.