Suudiler saldırı için BM uzmanlarını çağırdı

Suudi Arabistan, petrol üretimini ciddi biçimde sınırlayan drone saldırısının incelenmesi için BM’nin yanı sıra bölgesel uzmanların davet edileceğini duyurdu.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, cumartesi günü Saudi Aramco şirketine yönelik düzenlenen saldırı için Birleşmiş Milletler (BM) uzmanlarının çağrılacağı bilgisi verildi. Açıklamada, bölgesel uzmanların da drone saldırılarını incelemek üzere ülkeye davet edileceği kaydedildi.

Açıklamada, Suudi Arabistan’ın ‘topraklarını ve halkını, güç kullanmak da dahil olmak üzere savunacak güçte olduğu’ vurgulandı.

Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman ise Amerikan Savunma Bakanı Mark Esper ile yaptığı telefon görüşmesinde, Yemen’de savaşan taraflardan Husiler tarafından üstlenilen saldırının sadece ülkesini tehdit etmediğini savundu. Husileri destekleyen İran’ın ‘tehditlerinin’ sadece ülkesini değil, tüm Orta Doğu ve dünyayı tehdit ettiğini iddia etti.

Suudi Arabistan’da cumartesi günü iki petrol tesisine yönelik düzenlenen drone saldırısı sonucu petrol üretiminin yarısı durmuştu. Bu durumun birkaç hafta sürebileceği belirtilirken, Suudi petrolü, küresel ekonomi için de stratejik olarak görülüyor. Üretimi durdurulan petrol miktarı, küresel pazarlardaki petrolün yüzde 5’ini temsil ediyor. Bu durumun petrol fiyatlarına yansıyacağı da biliniyor.

Saldırıyı Suudi Arabistan’ın desteklediği ve 2015 yılında kaçmak zorunda kalan Cumhurbaşkanı Mansur Hadi’ye karşı savaşan Şii Husi milisleri üstlenmişti.