Suudi Arabistan sınırında Husilerle çatışma

Yemen’in kuzey batısında, Suudi Arabistan ile olan sınırın yakınında üç gündür Husiler ile hükümet güçleri arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. 30’u aşkın askerin öldüğü bildiriliyor.

Suudi Arabistan destekli hükümet güçlerinin üç gün süren çatışmaların ardından Hajjah vilayetindeki Harad isimli alanda kuşatmaya alındığı belirtildi.

AFP’nin askeri kaynaklara dayandırdığı haberine göre Cumartesi gününden beri devam eden çatışmalarda 4’ü subay olmak üzere 32 asker öldü. Çatışmalarda 100 dolayında askerin de yaralandığı belirtildi.

Aynı kaynaklar Husilerin çatışmalarda ve Arap Koalisyonu’nun hava saldırılarında 56 kayıp verdiğini belirtti. Husiler kendi kayıplarına ilişkin nadiren açıklamalarda bulunuyor.

Yemen’deki savaş son haftalarda şiddetlendi. Arap Koalisyonu ve desteklediği güçler, yedi yıllık savaşta kaybettikleri toprakları geri almak için operasyon başlatmıştı.

İran destekli Husiler de komşu Suudi Arabistan ile Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) yönelik saldırılarını tırmandırdı. BAE, ocak ayından bu yana savaşın yeni cephesi haline geldi. 17 Ocak günü Abu Dabi’ye füzeler ve dronlarla düzenlenen saldırılarda 3 kişi hayatını kaybetti.

ABD de bölgeye balistik füzelere karşı koyma kapasitesi olan USS Cole destroyerini gönderdi. ABD ayrıca BAE’ye F-22 savaş uçakları göndereceklerini duyurdu.

2014’te başkent Sana’nın Husilerin denetimine geçmesi ardından yıkıcı bir savaş başladı. Bir tarafta Suudi Arabistan destekli hükümet güçleri, diğer tarafta İran destekli Husiler var.

Birleşmiş Milletler’e göre 227 bini su kıtlığı, açlık ve hastalıklar gibi çatışmanın dolaylı sonuçlarından olmak 377 bin kişi bu savaşta öldü. Yemen’de mevcut durumda dünyanın en ağır insanlık krizi yaşanıyor.

Ekim 2020’de bir açıklama yapan Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu Unicef’e göre Yemen’de iç savaşın başından bu yana 10 bin çocuk öldürüldü ya da yaralandı. Yemen’de her beş çocuktan dördünün insani yardıma ihtiyacı olduğunu kaydetti. Bu da 11 milyon çocuk anlamına geliyor.