Sudan isyanında en kanlı süreci planlı bir saldırı başlatmış!

Sudan’da diktatör Ömer El Beşir’i deviren isyan sırasında 3 Haziran 2019’da en az 241 kişinin hayatını kaybettiği çatışmaların, kasıtlı ve planlı bir saldırı sonucu çıktığı bildirildi.

Ömer El Beşir rejimine karşı başlayan ve Nisan 2019’da Beşir’in düşmesine yol açan isyanın en kanlı dönemi 3 Haziran’da yaşanmıştı.

Hükümet dışı örgüt Physicians for Human Rights (PHR) tarafından yayınlanan bir raporda, Sudanlı güvenlik güçlerinin kasıtlı bir saldırısı sonucu en az 241 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Ömer El Beşir rejiminin eylemler sonucu düşmesi ardından askerlerin yönetime el koyması nedeniyle Sudanlılar bu kez, askeri darbeye karşı eylemlere devam etmişti.

3 Haziran günü güvenlik güçleri Hartum’daki ordu karargahı önünde yapılan oturma eylemine müdahale etmişti. Askeri yetkililer ilkin “üniformalı” kişileri saldırıdan sorumlu tutmuş, ardından güvenlik güçleri tarafından saldırının gerçekleştiğini kabul etmek zorunda kalmıştı. Ancak aynı yetkililer, eylemcilerin “bir hata” sonucu öldürüldüğünü öne sürmüştü.

Amerikalı sivil toplum örgütü PHR, özellikle doktorların tanıklıkları ve belgeleri vasıtasıyla ağır insan hakları ihlallerini raporlaştırdı. PHR, sözkonusu olanın güvenlik güçleri tarafından demokrasi yanlısı göstericilere karşı planlı ve şiddetli bir dizi saldırı olduğunu kaydetti.

61 sayfalık raporda, “Bu güçler, taciz, yıldırma ve şiddet kullanarak işçileri ve sağlık kurumlarını bilinçli bir şekilde hedef aldı, eylemcileri, erkekleri ve kadınları cinsel ve cinsiyetçi şiddete maruz bıraktı” denildi.

Rapor, “Kaos ve ateş; 3 Haziran 2019’da Hartum’da gerçekleşen katliamın analizi” başlığını taşıyor. Rapor, hayatta kalan 30 kişi ile söyleşiler, tanıklıklara, hastane raporlarına, binlerce video ve fotoğrafın analizlere dayanıyor. PHR, 3 Haziran katliamının insan haklarının ağır bir ihlali olduğunu vurguladı.

Sudan’da kurulan soruşturma komisyonu ise henüz bu kanlı sürece ilişkin sonuçlarını henüz yayınlamadı.

Askerler, ülkeyi yönetmek için Ağustos 2019’da Sudan’da sivillerle birlikte ortak bir Egemen Konsey kurmuştu. Bu Konsey, sivil rejime geçiş sürecini gözetliyor. Beşir sonrası ilk hükümet 8 Eylül’de yemin etmişti.