Sudan’da hükümet karşıtı protestolar sürüyor: 1 ölü

Sudan’da Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir’in istifası talebiyle Omdurman kentinde düzenlenen eylemler sırasında bir eylemci, devlet güçleri tarafından öldürüldü.

Cumartesi günü, bir çok kentte gösteriler yaşandı. Başkent Hartum’un merkezindeki Ömer El Beşir’in konutunun yakınında binlerce kişi ile güvenlik güçleri arasında çatışmalar yaşandı. Bu eylem, geçen yıl protesto eylemlerinin başından bu yana en önemlisi olarak değerlendirildi.

Bu protesto eylemlerinde, göstericiler ilk kez ordu ve Savunma Bakanlığı’nın bulunduğu binaların girişine kadar ulaştı. Devlet güçleri, gaz bombaları ile kitleye müdahale ederken, kitle de taşlarla karşılık verdi.

Akşam saatlerinde, başkentin karşısında Nil Nehri’nin diğer yakasındaki Omdurman kentinde protesto gösterileri sırasında yaralanan bir kişi hayatını kaybetti. Doktorlardan oluşan bir komite, ölen kişinin bir doktor olduğunu bildirdi.

Aralık ayında başlayan protesto gösterilerinden bu yana, onlarca kişi hayatını kaybetti. Yetkililere göre 32 kişi öldü, İnsan Hakları İzleme Örgütü HRW’nin bir önceki bilançosuna göre 51 kişi eylemlerde yaşamını yitirdi.

Sudan’daki protesto gösterileri 19 Aralık’ta ekmek fiyatının üç katına çıkması ve diğer ekonomik sıkıntılara karşı başlamış, kısa sürede Ömer El Beşir rejimine karşı bir harekete dönüşmüştü.

2011’de Güney Sudan’ın referandum yoluyla bağımsızlığını kazanması ardından petrol rezervlerinin dörtte üçünü kaybeden Sudan’da, enflasyon yüzde 70’e ulaşmış durumda. 2003 yılında Darfour’da yapılan soykırım nedeniyle halen birçok ülkenin yaptırım uyguladığı Sudan’da ABD’nin geçtiğimiz yıl yaptırımları kaldırma kararı da, yatırımları çekmeye yetmemişti.

1989 yılından bu yana darbe ile ele geçirdiği iktidarı bırakmayan Ömer El Beşir, 2010’dan bu yana Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından yana savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve soykırım işlemekle suçlanıyor. Buna rağmen iki kez ülkenin başına seçildi. En son 2015’te yüzde 94,5’lik oy oranı ile seçildi. El Beşir, anayasada değişiklik yaparak, üçüncü kez aday olmaya hazırlanıyor. Beşir ayrıca, ülkesinin kamu fonlarından 9 milyar doları cebe indirmekle de suçlanıyor.