Stutthof Toplama Kampı'nın bir gardiyanı mahkemeye çıkıyor

Almanya’nın Münster kentinde yaşayan ve 1942-1944 yılları arasında Stutthof Nazi Toplama Kampı’nda gardiyanlık yapan 94 yaşındaki bir kişi yüzlerce cinayete ortak olmak suçu ile yargılanıyor.

2. Dünya Savaşı’nda Gdansk kentine 4 kilometre mesafedeki Stutthof Nazi Toplama Kampı’nda gardiyanlık yapan bir kişinin yargılanmasına başlanıyor.

Savcılık söz konusu kişinin kimliğini açıklamazken Die Welt gazetesi söz konusu kişinin isminin Johann olduğunu yazdı.

Dortmund Savcısı Andreas Brendel AFP’ye yaptığı açıklamada, “O zaman 18-20 yaşlarında olabilir. Ancak kampta yüzlerce insanın gazla, silahla ve açlıkla öldürüldüğü zaman gardiyan olarak çalışmış” dedi.

İddianamede ise söz konusu kişinin cinayetleri kendisi işlemezse bile “Bütün öldürme yöntemlerini biliyordu ve böylece suça ortak oldu” biçiminde bir ibare yer alıyor. Die Welt gazetesine göre, söz konusu kişi 2017 yılında kampta yaşananlardan bir haber olduğunu beyan etmişti.

Stutthof, Nazi Almanyasında, Almanya sınırları dışında kurulan ilk toplama kampı olma özelliğini taşıyor. 1939 yılında kurulan kampın ittifak güçleri tarafından özgürleştirildiği 1945 yılı Mayıs ayında 65 bin kişi bulunuyordu. Stutthof de Sztutowo müzesine göre bu kampta 110 bin kişi bulunuyordu.

SS subayları ve Ukraynalı askerler tarafından güvenliği sağlanan kampta ilk başta savaş esirleri, Polonya, Norveç ve Danimarkalı muhalifler tutuluyordu. Kampa daha sonra ise çoğunluğu kadın Yahudiler yerleştirildi.

Kampta görev yapmış 2000 gardiyan ve askerlerden şimdiye kadar yüz kişi mahkeme karşısına çıkarıldı.