‘Stratejik sektörleri’ Çin’den koruma önerisi kabul görmedi

Avrupa Birliği (AB) Konseyi zirvesinde Fransa cumhurbaşkanının getirdiği ve özellikle de Çin’in stratejik alanlara yatırımlarını sınırlamayı amaçlayan önerisi kabul görmedi.

Dün ve bugün yapılan zirvede savunma işbirliği konusunda uzlaşma sağlanırken, Fransa’nın yeni cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un radikal bir önerisi üye bazı ülkelerin engeline takıldı.

Macron’un seçim kampanyasında da vaat ettiği öneride, isim verilmeden Çin gibi ülkelerden gelerek Avrupa’da sanayide stratejik alanlara yatırım yapan şirketlerin daha fazla kontrol edilmesi ve sınırlanması isteniyordu. Macron, bu sayede ‘stratejik önemdeki alanların korunacağını’ ve teknolojik üstünlüğün kaybedilmeyeceğini savunuyordu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in de ‘gizli desteğini’ aldığı bilinen Macron’un önerisine AB Konseyi’nden onay çıkmadı. Zirvede ekonomik kriz nedeniyle son yıllarda dış yatırımlara ciddi ihtiyacı olan İspanya, Portekiz ve Yunanistan’ın karşı çıktığı öğrenildi.

Liberal piyasa ekonomisine bağlı olan İskandinav ülkelerinin de Macron’un önerisini benimsemediği bildiriliyor.

Emmanuel Macron’a destek veren Almanya’da geçtiğimiz yıl Kuka adlı makine üreticisi fabrika 4,6 milyar euro karşılığında Çin’li Midea şirketi tarafından satın alınmıştı. Fransa ve Almanya, bu satın almalar sayesinde yabancı ülkelerin yıllar süren çalışmalarla edinilen teknolojik ilerlemeleri ‘haksız yere ele geçirdiklerini’ savunuyorlar.