Sri Lanka'da ölü sayısı 164'e çıktı

Sri Lanka’yı vuran sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısı 164’e yükseldi.

Geçen Cuma günü yaşanan şiddetli yağışlar ülkenin güney ve batısında su baskınları ve toprak kaymalarına yol açtı.  Güncellenen yeni bilançoya göre en az 164 kişi hayatını kaybetti.  Bu bilanço, 10 yılı aşkın bir süredir yaşanan en ölümcül doğal felaketi ifade ediyor. Sel felaketinden dolayı yarım milyon kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Disaster Management Centre (DMC) tarafından yapılan açıklamaya göre halen 104 kişi kayıp, 88 kişi de hastanede tedavi görüyor.

Meteoroloji servisleri, Pazartesi ve Salı günleri için yeniden muson yağmurlarının yağmasını öngörüyor. Yağışların, yardım çabalarını zorlaştırmasından endişe ediliyor.

Sri Lanka ordusu felaketzedelere yardım etmek, gıda dağıtmak ve temel ihtiyaçlarını karşılamak için helikopterler, gemiler ve suda gemi gibi çalışabilen amfibiyen araçları harekete geçirdi.

Sri Lanka hükümeti, uluslararası yardıma çağırdı. Hindistan yardım için askeri bir gemi ile bir sağlık ekibi gönderdi. Birleşmiş Milletler, su konteynırları ve su temizleme tabletleri göndereceklerini açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü, felaketten etkilenen bölgelere sağlık yardımı sunacak. Pakistan da nasıl yardım edebileceğini Kolombo hükümeti ile görüşüyor. 

Son felaket, 2003’den bu yana yaşanan en ağır su baskınları olarak değerlendirildi. 2003’te şiddetli musun yağmurlarının yol açtığı felakette 250 kişi hayatını kaybetmiş, 10 bin ev yıkılmıştı. 2016 yılında da musun yağmurları 100’ü aşkın kişinin hayatına mal olmuştu.