Sri Lanka’da 'dinci' şiddet tırmanıyor

Sri Lanka’da Müslüman azınlığa yönelik şiddet olaylarında patlama yaşandı. En az 3 kişi öldü, 10 kadar kişi de yaralandı. Radikal budistler suçlamanın hedefinde.

Hükümet Pazartesi günü on günlüğüne sokağa çıkma yasağı ilan etti. Ancak bu tedbire rağmen Sri Lanka adasının merkezindeki Kandy’de 3 kişi öldü, 10 dolayında kişi yaralandı.

Bir kaç gün içerisinde 100 kadar işyeri ve ev yakıldı, bir cami yağmalandı. Çarşamba günü kentin bir mahallesinde el bombası patladı. El bombasını ateşleyen Budist patlamada öldü.

Sokağa çıkma yasağını ihlal eden 7 kişi gözaltına alındı. İnternet şebekeleri de ülke genelinde kötü niyetli mesajlar gerekçe gösterilerek Facebook’u bloke etme talimatı aldı.

Şiddet olayları, hafta sonu bir Budist’in kalabalık bir grubun şiddetine maruz kalarak öldürülmesi ardından patlak verdi.

Sri Lanka’da son dönemlerde radikal Budist rahiplerin körüklediği aşırılıkçı anlayış tırmanıyor. Seylan etnik grubu çoğunlukla Budist inancına mensup ve 21 milyon nüfuslu adanın yaklaşık dörtte üçünü oluşturuyor. Müslümanlar yüzde 10’luk bir nüfusa sahipken Tamiller en az yüzde 18’ini oluşturuyor.

Sri Lanka, Tamiller isyanını katliamlarla bastırdığı 2009 yılına kadar 30 yıl boyunca olağanüstü halle yönetilmişti.