SPD üyeleri Merkel ile ‘yola devam’ dedi!

SPD’li üyelerinin yüzde 66’sı Merkel’in başbakanlığındaki Hıristiyan demokrat/sosyal demokrat hükümetinin anlaşmasına “evet” dediler. Böylelikle Almanya’nın gündemini aylardır işgal eden koalisyon hükümetinin önündeki en büyük engel de ortadan kalktı.

Eylül ayındaki seçimlerin ardından Almanya nihayet yeni hükümetine kavuşuyor. Son olarak Hıristiyan demokratlar ile sosyal demokratlar arasında imzalanan koalisyon hükümet metnini sayıları 450 bini bulan Sosyal Demokrat Parti (SPD)’li üyeler 20 Şubat’tan bu yana oyluyordu.

167 sayfalık koalisyon anlaşma metnine ilişkin oylama süreci bu sabah 9’da bitti. Oylamaya ilişkin SPD yöneticileri parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. Toplam 378 bin 437 seçmenin oy kullandığı açıklanan oylamada katılım oranının yüzde 78,39 olduğu açıklandı.

SPD yöneticisi Dietmar Nietan "evet" oyu kullananların sayısının 239 bin 604, "hayır" oyu diyenlerin sayısının ise 123 bin 329 olduğunu bildirdi. Açıklanan rakamlara göre "evet" oyu yüzde 66’i gösterdi. Sonuçları yorumlayan SPD’nin içişlerinden sorumlu Olaf Scholz ise “Artık elimizde kesin bir sonuç var” diye konuştu.

Martin Schulz’un görevini bırakmasından dolayı SPD genel başkanlığını vekaleten yürüten Olaf Scholz, üyelerin verdiği kararın bağlayıcı olduğunu ve hükümetin en yakın zamanda iş başı yapacağını bildirdi. SPD üyelerinin “evet” demesiyle Merkel'in başbakanlığındaki büyük koalisyon hükümeti 14 Mart'ta resmen göreve gelecek.

Merkel böylelikle dördüncü kez başbakan olurken, SPD ve Hristiyan Birlik partileri ile (CDU/CSU) de üçüncü kez büyük koalisyon hükümetinde bir araya gelmiş olacak. Merkel ile görüşmeleri yürüten SPD lideri Schulz, koalisyon hükümeti görüşmelerinin sonuçlanmasından sonra dışişleri bakanlığına aday olduğunu açıklamış, fakat daha sonra parti içi didişmelerinden dolayı görevini bıraktığını açıklamıştı.

AfD ANA MUHALEFET PARTİSİ OLUYOR

SPD’nin hükümet partisi olmasıyla da federal meclise ilk kez giren ırkçı parti Almanya İçin Alternatif (AfD) de ana muhalefet partisi olacak. Mecliste ayrıca Sol Parti, Yeşiller Partisi ve Hür Demokratlar Partisi (FDP) muhalefet partileri olarak bulunacak.

Geçtiğimiz hafta Merkel yeni kabinin CDU’lu bakanlarının kimin olacağını açıklamıştı. Merkel’in yeni ekibinde daha genç isimler ve daha çok kadın bakan bulunurken. CDU’nun kardeş partisi CSU ise kabinede yer alacak isimleri SPD’nin hükümete “evet” demesinin ardından açıklayacağını bildirmişti.

CSU’nun payına İçişleri Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlı düşerken, SPD’nin elinde 6 bakanlık olacak. SPD’ye verilecek bakanlıklar arasında dışişleri, maliye çalışma ve sosyal İşler bakanlıkları öne çıkıyor. SPD’nin önümüzdeki günlerde kimlerin bu görevlere geleceğini açıklayacak.