Soruşturma heyeti Çarşamba günü Duma’da olacak

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ) soruşturma heyeti, henüz Duma’da incelemelerde bulunmadı. Heyetin Çarşamba günü bölgede olacağı bildirildi.

KSYÖ Müdürü Ahmet Üzümcü, yürütme konseyi üye devletlerinin acil bir toplantı sırasında yaptığı açıklamada soruşturma ekibinin henüz Suriye’nin Duma kentine gitmediğini söyledi.

Batılı güçler 7 Nisan’da Duma’da Suriye rejiminin kimyasal silah kullandığı suçlamasında bulunuyor. Moskova, Tahran ve Şam ise bunun bir komplo ve provokasyon olduğunu söylüyor.

Bu açıklamadan önce Lahey’deki İngiliz Büyükelçisi Peter Wilson, kente giriş için henüz bir tarih belirlenmediğini söylemişti. Wilson, “Rusya ve Suriye, Duma’ya giriş izni henüz vermedi” diyerek engelsiz giriş istedi.

ABD’nin KSYÖ nezdindeki büyükelçisi Ken Ward ise Rusya’nın belki alandaki kanıtlarla oynadığını belirtti.

Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, KSYÖ müfettişlerinin engellendiği suçlamasının “temelsiz” olduğunu ve Rusya’nın başından bu yana “tarafsız bir soruşturmadan yana” olduğunu ifade etti.

Peskov, güvenlik sorunları ile karşılaşıldığını, Duma’Ya giden yolların henüz mayınlardan temizlenmediğini söylerken, KSYÖ heyetinin ziyaretinin Çarşamba günü öngörüldüğünü sözlerine ekledi.

Öte yansan Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları Pazartesi yaptığı açıklamada Suriye krizinin siyasi çözüm sürecinin başlatılmasını istedi. Bakanlar, 7 Nisan’da Duma’daki saldırılardan sonra Şam yönetimine yönelik yeni yaptırım tehdidinde de bulundu.