Slovakya’da yolsuzluklara karşı dev gösteri

Slovakya’da yolsuzluklara karşı ve Başbakan Robert Fico’nun istifası talebiyle düzenlenen gösterilere son 29 yılın en yoğun katılımı yaşandı.

Ülkedeki yolsuzlukların yanı sıra araştırmacı gazeteci Jan Kuciak’ın katledilmesi ardından sosyal demokrat başbakan Robert Fico’ya yönelik tepkiler doruğa çıkmıştı.

Başbakanın istifası talebiyle başkent Bratislava ile diğer birçok şehirdeki gösterilere on binlerce kişi katıldı. Yolsuzluk karşıtı sloganların atıldığı eylemler kapsamında sadece Bratislava’da 40 bini aşkın kişi sokağa çıktı.

Ülkenin diğer kentlerinde de on binlerce kişi yolsuzlukları protesto etti. ‘Dürüst Bir Slovakya İçin’ sloganıyla düzenlenen protesto gösterilerinde katledilen gazeteci Jan Kuciak’ın katillerinin de bulunması istendi.

Slovak medyasına göre, bugünkü gösteriler 1989 yılında dönemin Çekoslovakya’sında düzenlenen sosyalist rejim karşıtı gösterilerden bu yanaki en yüksek katılımlı eylemler idi.

Ülkede geçtiğimiz ay nişanlısıyla birlikte katledilen gazeteci Jan Kuciak’ın Slovak ve İtalyan politikacılar ile bunların La Ndrangeta adlı İtalyan mafyasıyla bağlantıları üzerine bir haber hazırlamak üzere olduğu öğrenilmişti.